عوارض تحلیل استخوان فک
تحلیل استخوان فک بعد از کشیدن دندان باعث بروز مشکلات زیادی در لثه، استخوان فک و دهان شما می شود که بهترین راه جلو گیری از آن استفاده از ایمپلنت است و توصیه می شود از دندان مصنوعی استفاده نشود که در ادامه مقاله به آن می پردازیم.
در کل تحلیل استخوان فک بعد از کشیدن دندان شامل چهار بخش است.
1- ویژگی های کلی استخوان های بدن
2- نقش دندان در حفظ استخوان فک
3- تحلیل استخوان فک بعذ از کشیدن دندان
4- عوارض ناشی از کشیدن دندان و تحلیل استخوان فک
استخوان های بدن ما یک سری ویژگی های مشترک دارند. به عنوان مثال استخوان های ما در تمام طول عمرمان مدام در حال بازسازی و تحلیل رفتن هستند. در سنین و شرایط خاصی سرعت این بازسازی بیشتر می شود بنابراین استخوان های ما حجم بیشتری پیدا می کند. مثلا در سنین رشد استخوان ها بزرگ تر می شوند و حجم بیشتری پیدا می کنند. همچنین در سنین و شرایط خاصی هم روند تحلیل در آن ها بیشتر می شود. مثلا در سنین پیری استخوان ها تحلیل می روندو باعث می شود جسته یک انسان کهن سال کوچک تر از زمان جوانی او باشد.
استخوان سازی و تحلیل استخوان جدا از موضوع سن، به شرایط هم بستگی دارد. به عنوان مثال اگر به استخوان ما نیرویی وارد شود استخوان سازی در آن تقویت می شود.
و برعکس در زمانی که استخوان های ما رها می شوند و هیچ نیرویی به آن ها وارد نمی شود و عضلات اطراف استخوان هایمان هیچ حرکتی ندارند، آن استخوان ها دچار تحلیل می شوند و یا روند تحلیل با شدت بیشتری اتفاق می افتد.
مثلا هنگامی که برای شخصی در سنین پایین حادثه ای تلخ رخ می دهد و قطع نخاع می شود و حس پا هایش را از دست می دهد. در سن میانسالی ما میبینیم که بالا تنه آن شخص به صورت نرمال رشد کرده ولی پاهای او بسیار کوچک و باریک شده اند. به این دلیل است که عضلات اطراف آن استخوان ها حرکت نکرده اند و استخوان ها به مرور تحلیل رفته و حجمشان کم شده است.
همین اتفاق در استخوان فک ما هم رخ می دهد. اگر به استخوان فک ما نیرو وارد شود استخوان سازی توسط بدن ما تحریک می شود و استخوان فک ما به حجم طبیعی خودش می رسد. اما زمانی که نیرویی به استخوان فک ما وارد نشود، منجر به تحلیل استخوان فک ما می شود که حجم کمتری به خود می گیرد.
نقش دندان در حفظ استخوان فک
دندان های ما دارای ریشه هایی هستند که این ریشه ها در استخوان فک ما قرار دارند. زمانی که ما در دهانمان غذایی میجویم نیرو های حاصل از جویدن از طریق دندان ها به استخوان فک ما منتقل می شود، به همین دلیل روند استخوان سازی در آن ها به صورت نرمال اتفاق می افتد و بافت استخوانی در اطراف دندان هایمان حفظ می شود و از تحلیل آن جلوگیری می شود.
اما زمانی که دندانی را از دست می دهیم. دیگر نیرویی توسط ریشه آن دندان به استخوان فک وارد نمی شود و باعث تحلیل استخوان فک ما به مرور زمان می شود. اگر با روشی درست مانند ایمپلنت ، آن دندان از دست رفته را در همان ناحیه جایگزین کنیم می توانیم دوباره باعث تحریک استخوان های آن ناحیه بشویم و تراکم آن را بهبود ببخشیم.
روشی مانند بریج که با روکش سرامیکی متصل شده به دندان های اطراف، در جای دندان از دست رفته گذاشته می شود، به دلیل این که مانند دندان واقعی و یا ایمپلنت ، دارای پایه های متصل شده به استخوان فک نمی باشد و فقط روی لثه قرار می گیرد و نیروی وارد شده بر خود را به دندان های اطراف منتقل می کند، نه تنها باعث جلوگیری از تحلیل استخوان آن ناحیه از فک نمی شود بلکه با وارد کردن نیروی زیاد به دندان های اطراف خود باعث از بین رفتن آن ها هم می شود.
زمانی که ما همه دندان ها و یا تعداد زیادی از آن ها را از دست می دهیم از دندان های مصنوعی متحرکی که بر روی دندان های ما قرار می گیرند استفاده می کنیم که به آن ها دندان مصنوعی گفته می شود.
خیلی ها فکر می کنند که با استفاده از دندان مصنوعی به دلیل اینکه به استخوان فک نیرو وارد می شود، مانع از تحلیل استخوان فک می شویم. در صورتی که این کاملا اشتباه است و دندان مصنوعی نیرویی به استخوان فک وارد نمی کند و بر روی لثه ما قرار می گیرد که هم باعث التهاب لثه و زخم شدن آن می شود و هم ممکن است در هنگام غذا خوردن و یا صحبت کردن، حرکت کند و روی بافت لغزنده لثه لیز بخود. و چون مستقیما با استخوان فک در ارتباط نیستند نیرویی به آن وارد نمی کنند و باز هم استخوان به مرور زمان تحلیل می رود.
تنها جایگزینی که میتواند باعث شود استخوان فک ما حفظ شود ایمپلنت است. به این دلیل که ایمپلنت با پایه هایی که داخل استخوان فک ما تعبیه می شوند و روکش سرامیکی که روی آن قرار می گیرد نیروی حاصل از جویدن از طریق روکش را به پایه ها و از آنجا به استخوان فک منتقل می کند و باعث تحریک شدن آن ها می شود که در این صورت از تحلیل استخوان فک جلوگیری می کند.
عوارض ناشی از تحلیل استخوان فک
زمانی که استخوان در یک ناحیه تحلیل می رود، دندان های اطرافش به مخاطره می افتند و سطح استخوان در اطراف ناحیه بی دندانی پایین می آید، بنابراین ریشه دندان های اطراف بیرون میزند.
بنابراین باعث حساس شدن شدید آن ها نسبت به سرما، گرما و شیرینی جات می شود. ممکن است دندان شما هیچ پوسیدگی و مشکل خاصی نداشته باشد ولی گاهی اوقات بخاطر این مسئله آنقدر حساسیتش بالا میرود که باعث اذیت شدن ما می شود که مجبور می شویم آن را عصب کشی کنیم.
موضوع دیگر این است که ممکن است این تحلیل استخوان فک در دندان های اطراف آنقدر پیش برود که باعث شود مجبور شویم دندان های اطراف را حتی اگر سالم بودند به دلیل لق شدن بیش از حدشان و کم شدن استحکام استخوانی شان، بکشیم.
همچنین تحلیل استخوان در ناحیه بی دندانی باعث تجمع جرم و میکروب در آن ناحیه می شود. که این خود باعث بروز مشکلات لثه می شود که در آن ناحیه همیشه ملتهب و بیمار خواهد بود.
زمانی که می خواهیم در این ناحیه ایمپلنت انجام دهیم قبل از آن مجبور می شویم با تکنیک های بازسازی استخوان آن ناحیه از دهان را تقویت کنیم و بازسازی وسیعی انجام دهیم.
نکته: اگر قبل از درمان، دکتر دندانپزشک شما تشخیص دهد که استخوان فک شما نیاز به تقویت دارد:
1- زمان درمان شما بیشتر می شود
2- هزینه درمان شما بالا تر می رود
3- هیچ چیز بافت طبیعی بدن نمی شود ( استخوان بازسازی شده هیچوقت به کیفیت استخوان فک خودتان نمی شود )
بنابراین عمر ایمپلنت نسبت به حجم استخوان واقعی شما بالا و یا پایین می رود.
نتیجه: در همان زمان و یا در کوتاه ترین زمان بعد از کشیدن دندان تان، در یک کلینیک دندانپزشکی معتبر آن را با ایمپلنت جایگزین کنید تا باعث تحلیل استخوان فک نشود. معمولا بعد از گذشت شش ماه تا یک سال استخوان ناحیه بی دندانی تحلیل می رود.
دیدگاهتان را بنویسید