ترس های بیمارگونه از دندانپزشکی و راه های مقابله با آن
بعضی افراد ترس از دندانپزشک داشته و نسبت به دریافت خدمات دندانپزشکی حس ناخوشایندی دارند. ترس از دندانپزشکی تقریبا در تمام افراد کم و بیش وجود دارد. حتی یک دندانپزشک نیز از اینکه زیر دست همکار خود برای درمان دندان قرار بگیرد حس خوشایندی ندارد.
اما این ترس و حس ناخوشایند درجات مختلفی داشته و بعضا بصورت آگاهانه قابل کنترل توسط خود فرد میباشد. گاهی اوقات هراس از مراجعه به دندانپزشک ریشه در کودکی و گذشته فرد دارد. این حس ناشی از خاطرات بدی است که او از تجربه هایی مراجعه به دندانپزشک کسب کرده است. بعلت عمیق بودن ، منشاء روانی این هراس و ترس قابل کنترل توسط خود فرد نیست و او نمیتواند بصورت آگاهانه بر آن غلبه کند.
آگاهی کلید غلبه بر ترس
برای درک بهتر و الزام غلبه بر ترس از درمان دندان به معروفترین بیماری دهان و دندان اشاره میکنیم. درد دندان اتفاقی است که تقریبا برای هر فردی پیش آمده است. بطور معمول اولین کاری که ما بلافاصله بعد از درد دندان انجام میدهیم مصرف انواع مسکن ها و داروهای آرامش بخش است. بعد از آرام شدن موقتی درد ناخودآگاه دندان خود را فراموش کرده و تا دوباره آن درد به سراغمان نیاید به آن حتی فکر هم نمیکنیم. هر دردی علتی دارد درد دندان نیز بی علت نیست و زمانی که برای اولین بار بسراغ ما می آید خبر از شروع یک بیماری خاموش در دهان ما میدهد.
پوسیدگی دندان شایع ترین بیماری دهان و دندان میباشد. خود درمانی و مصرف داروهای آنتی بیوتیک و تسکین دهنده درد کمکی به درمان این بیماری نمبکند. هر چه تاخیر در شروع درمان انجام گیرد پوسیدگی گسترش یافته و مراحل درمان بیشتری مورد نیاز خواهد بود. بنابراین به محض تشخیص بیماری دندان یا لثه ، باید مراحل درمان توسط دندانپزشک آغاز شود. توجه داشته باشید تاخیر در مراجعه به دندانپزشک به هرعلتی باعث بروز مشکلاتی روز افزون شده و صدمات جبران ناپذیری به دندانها وارد میکند.
راه حل غلبه بر ترس از دندانپزشکی
ما برای هر دو گروه از افرادی که در ابتدای مطلب به آنها اشاره شد راه حلهایی برای غلبه بر ترس خود ارائه میدهیم. این روشها به آنها کمک میکند بر ترس و هراس خود نسبت به دریافت خدمات دندانپزشکی غلبه کرده و بتوانند با حس خوبی به دندانپزشک مراجعه کنند. با توجه به اهمیت ویژه سلامت دهان و دندان و نقش بسیار مهم آن در زندگی روزمره لازم است عواقب مراجعه دیرهنگام به دندانپزشک را بدانیم تا به ترسهای بی مورد و نابجای خود غلبه کرده و درمان را آغاز کنیم.
اگر افراد به مشکلاتی که در اثر مراجعه دیر هنگام به دندانپزشکی برای آنها به وجود خواهد آمد، آگاه باشند بدون لحظه ای درنگ درمان خود را آغاز خواهند کرد.
مراجعه زودهنگام به دندانپزشک باعث نجات و طول عمر یک دندان میشود
یک پوسیدگی ساده در مراحل ابتدایی با یک درمان 1 ساعته قابل درمان میباشد. اما با بی توجهی و گذشت زمان پوسیدگی دندان روز بروز بیشتر شده و بافت بیشتری از دندان فرد را در بر میگیرد. سپس این پوسیدگی به دندانهای دیگر سرایت کرده و آنها را نیز درگیر میکند. توجه داشته باشید پوسیدگی دلیل اصلی کوتاه شدن عمر دندانهای یک فرد در طول زندگی اوست. تشخیص بموقع پوسیدگی زمانیکه هنوز بصورت سطحی است و ترمیم سریع آن باعث افزایش عمر بیشتر دندان به مدت 20 تا 30 سال میشود.
درمان زودتر عمر دندانها بیشتر
برای درک بهتر جمله بالا تصور کنید این پوسیدگی گسترش یافته و باعث تخریب بافت دندان فرد شود. تخریب بافت کم کم به عصب دندان رسیده و مشکلات عدیده دیگری را برای فرد به همراه دارد. عصب کشی ، جراحی لثه ، روکش (زمانیکه 80 درصد بافت دندان از بین رفته باشد ) درمانهایی است که برای یک پوسیدگی پیشرفته انجام شده و باعث کاهش عمر دندان شما در حد 4 یا 5 سال میشود. پس عاقلانه است با مشاهده کوچکترین علامت و یا درد در ناحیه دندانها سریعا به دندانپزشک مراجعه کنیم. همچنین یک چکاب منظم و دو بار در سال بهترین روش رصد وضعیت سلامت دندانهای ما میباشد. حتی اگر از لحاظ هزینه مالی نیز حساب کنید پیشگیری ارزانتر از درمان است.
پوسیدگی دندان بیشتر ، مراحل درمانی بیشتر و هزینه بیشتر
هر چه وسعت پوسیدگی بیشتر و تخریب دندان تا مرحله به عصب رسیدن پیش رفته باشد مراحل و جلسات درمانی نیز بیشتر میشود. در این حالت تعداد دفعات مراجعه فرد برای درمان و همچنین مدت زمان هر جلسه درمانی زیادتر شده و موجب صرف وقت و هزینه بیشتر برای فرد میگردد. مسلما مراجعات متعدد و ارائه خدمات دندانپزشکی مستلزم صرف هزینه بیشتر نیز است و این در حالیست که نتیجه حاصل تنها مدت کمی برای شما دوام داشته و یک دندان تخریب شده به عصب رسیده عمر بسیار کوتاهی خواهد داشت.
ترس و هراس فرد از خدمات دندانپزشکی باعث صرف زمان زیاد و مراجعات مکرر جهت درمان دندانی که میتوانست در مراحل ابتدایی آغاز پوسیدگی در زمانی کمتر از یکساعت درمان گردد میشود.آیا عاقلانه است با یک ترس بی مورد این همه مشکلات را برای خود ایجاد کنیم؟
همچنین التهاب دندان در مراحل پیشرفته پوسیدگی مشکل عدم پاسخ مناسب به بی حسی عمیق را داشته و حین درمان ناراحتی هایی برای فرد پدید می آورد.
انتخاب یک کلینیک دندانپزشکی مناسب با شرایط آرامش بخش
محیط و فضای یک مرکز یا کلینیک دندانپزشکی نقش مهمی در القای یک حس خوب و آرامش بخش به فردی را دارد که برای دریافت خدمات دندانپزشکی مراجعه کرده است. برخورد مناسب پرسنل ، فضای مرکز یا کلینیک ، پخش موزیک آرام در بخش مراجعین و رنگ لباس کادر درمانی ( استفاده از رنگ آرامش بخش در لباس آنها ) همگی یک مراجعه کننده را ترقیب به مراجعه منظم و زودهنگام کرده و با القای حس آرامش ترس و هراس او را از بین میبرد.
تاثیر آرام کننده وجود همراه کنار بیمار هنگام درمان
همراهی یک دوست ، همسر ، برادر یا خواهر با بیمار کمک بسازیی در کاهش استرس و ترس او از انجام درمان دندانپزشکی دارد. همراه بیمار میتواند کنار بیمار نشسته و با گرفتن دست او هنکام درمان حس آرامی را به او منتقل کند.
برقرار ارتباط کلامی و دوستانه با دندانپزشک
یک صحبت دوستانه با دندانپزشک در مورد ترس خود از درمان دندان و برقراری ارتباط کلامی این اطمینان را به شما میدهد که یک درمان آرام را خواهید داشت. دندانپزشک با توضیح مراحل درمان و کارهایی که قرار است بروی دندان شما انجام دهد و دانستن علت ترس شما سعی در القای حس آرامش به شما کرده و اعتماد شما را برای انجام درمانی بی دردسر جلب مینماید. بطور مثال ممکن است فردی از سرنگ تزریق و یا ابزاری که سطح دندانها را تراش میدهد بترسد. دندانپزشک با دانستن این موارد هنگام استفاده از این ابزار تمهیداتی را اندیشیده تا از القای ترس به بیمار جلوگیری کند.
از آنجاییکه ویژگیهای اخلاقی افراد با هم متفاوت میباشد لذا برقراری ارتباط بین بیمار و دندانپزشک نیز بستگی به روحیات بیمار دارد. فرد میتواند دندانپزشکی را انتخاب کند که با او ارتباط صمیمانه تری را برقرار میکند. گاهی بیمار میخواهد بشکل دقیقی از مراحل درمان مطلع باشد و یا فردی اصلا در مورد مراحل انجام درمان سوالی نداشته و در مورد مسائل روزمره با دندانپزشک صحبت میکند.
گاهی بیمار تمایل دارد در طول انجام درمان استراحتهای کوتاهی داشته و مجدد تحت درمان قرار بگیرد و یا بالعکس بیماری مایل است انجام درمان بدون وقفه انجام گیرد. این موارد نیز با هماهنگی بین بیمار و دندانپزشک باعث آرامش خاطر مراجعه کننده میگردد.
انتخاب زمان مناسب در روز برای درمان
مطالعات نشان داده که بدن انسان در آغاز روز بعلت ترشح مناسب هورمونها آرامش بیشتری داشته و آمادگی پذیرش درمانهای مانند دندانپزشکی را بیشتر دارد. پس انتخاب بازه زمانی صبح گزینه مناسبی جهت انجام درمان دندانپزشکی بوده و از استرس شما خواهد کاست.
ترس و هراس زیاد و عدم کنترل آن توسط خود فرد
اگر فردی ترس زیادی داشته و خود او توانایی کنترل آن را ندارد پیشنهاد میشود از داروهای آرام بخش قبل از آغاز درمان استفاده کند. انتخاب زمان صبح و مصرف داروی آرام بخش ، شب قبل از آن همراه با یک خواب کامل درمان آرامی را برای فرد بیمار به همراه خواهد داشت.
استفاده از مراکز و کلینیکهای مجهز دندانپزشکی
اگر باز هم حس میکنید از روش فوق نتیجه نگرفته و شرایط ترس و هراس شما بیش از حد است میتوانید با انتخاب یک مرکز یا کلینیک دندانپزشکی مجهز از داروهای ارام بخشی که این مراکز در اختیار شما قرار میدهند استفاده کنید. این آرامبخش ها انواع مختلفی شامل گازهایی (نیتروس اکساید ، انتونوکس ) هستند که حس سرخوشی و خلصه به فرد القا کرده و باعث میشود فرد متوجه درد و التهابات ناشی از درمان دندان نشود.
همچنین آرامش بخشهای تزریقی نیز وجود دارد که از طریق عروق خونی توسط متخصص بیهوشی انجام شده و عوارض کمی دارد. در این حالت فرد دوز پایینی از دارو را دریافت کرده سپس به حالت نیمه خواب و آرام رفته و در حالت هوشیاری اما خلصه به سر میبرد. مراحل درمان را به آرامی حس کرده و در صورت نیاز درخواستهای دندانپزشک را در طول درمان انجام میدهد. هیپنوتیزم نیز در بعضی از کتب توصیه شده که شرایط خاص و حرفه ای طلبیده و در صورت فراهم نبودن آن شرایط توصیه نمیگردد.
اگر همچنان ترس از دندانپزشکی دارید در نظر داشته باشید مراجعه دیرهنگام برای درمان عواقب جبران ناپذیری رو متوجه دهان و دندان شما میکند. ما در این مقاله سعی کردیم شما را با راه های غلبه بر این ترس آشنا کرده و همچنین عواقب مراجعه دیرهنگام را نیز توضیح دهیم. در قسمت نظرات میتوانید با مشاورین ما در ارتباط باشید و ترسهای خود از درمانهای دندانپزشکی بگویید.
دیدگاهتان را بنویسید