نحوه انتقال ابزار و مواد به دندانپزشک – قسمت دهم

انتقال ابزار و مواد دندانپزشک توسط دستیار به دندانپزشک
سرعت عمل و انتقال ابزار و مواد دندانپزشکی هنگام جراحی از وظایف مهم دستیار دندانپزشک می باشد. روش تک دستی باعث افزایش سرعت انتقال ابزار به دندانپزشک شده و هر گونه حرکات اضافی دستیار را حذف می کند. موردی که باید یک دستیار دندانپزشک مدنظر داشته باشد این است که تمام مواد و ابزار مورد نیاز را در قسمت میز دستیاری (assistance zone) گردآوری کند. سرعت عمل بیشتر هنگام نقل و انتقال وسایل یا مواد به محوطه های دیگر و به حداقل رساندن حرکات اضافه از فواید این تجمیع وسایل بوده و باعث رساندن سریع آنها به دست دندانپزشک هنگام جراحی می شود.
آگاهی دستیار دندانپزشک نسبت به درمان و پیش بینی های لازم
بطور مثال در یک درمان ترمیم یا پوسیدگی ، دستیار دندانپزشک پیش بینی های لازم در صورت عمیق بودن پوسیدگی دندان را می کند. در صورت نیاز به کف بندی ، دستیار مواد لازم برای کف بندی را نیز آماده میکند. این یک مورد از پیش بینی دستیار برای وضعیتهای خاص درمانی است که نقش مهمی در افزایش سرعت عملکرد او دارد.
دقت کافی در انتقال وسایل دندانپزشکی به دندانپزشک
دستیار هنگام کار و مخصوصا انتقال وسایل دندانپزشکی به دندانپزشک باید دقت کافی را داشته باشد. هنگامیکه دستیار وسیله ای را در اختیار دندانپزشک میگذارد دندانپزشک باید براحتی و بدون هیچ چرخش و تغییر حالتی بتواند وسیله را مستقیما داخل دهان بیمار کرده و درمان خود را آغاز کند.
طرز صحیح بدست گرفتن وسایل و ابزار دندانپزشکی اهمیت ویژه ای در انتقال آنها به دست دندانپزشک دارد. بدین صورت که دستیار می بایست وسیله را از انتها گرفته و فضای کافی برای بدست گرفتن آن توسط دندانپزشک را خالی بگذارد.
او می تواند براحتی ابزار را بدست گرفته و کار خود را داخل دهان بیمار انجام دهد. بدیهی است شناخت کامل ابزار و وسایل دندانپزشکی، روش بدست گیری آنها و همچنین روشهای صحیح انتقال آنها، نقش بسزایی در انجام صحیح این موارد دارد.
مهارت انتقال وسایل دندانپزشکی و ابزار به دندانپزشک و گرفتن آنها با یک دست
مهارت انتقال وسایل دندانپزشکی با یک دست یا همان روش تک دستی بدین صورت است که با دو انگشت اشاره و میانی از انتهای وسیله مورد نظر گرفته و آنرا به دست دندانپزشک میدهیم. در همین حین ممکن است نیاز باشد دستیار وسیله ای را از دندانپزشک بگیرد.
در این حالت او با استفاده از دو انگشت کوچکتر وسیله را از دندانپزشک میگیرد. همچنین دستیار باید در نظر داشته باشد چه دندانی در کدام ناحیه دهان و با چه قوس فکی تحت درمان قرار میگیرد. آماده کردن وسایل و ابزار درست و عدم انتقال وسایل اشتباه مورد مهم دیگر قابل ذکر است.
دقت کنید که نقل و انتفال وسایل روی صورت بیمار انجام نشده و احتمال افتادن وسایل را در نظر بگیرید. ممکن است با افتادن وسایل روی صورت بیمارحس ناخوشایندی به بیمار دست دهد. از نظر بهداشتی نیز توصیه میشود انتقال وسایل و مواد از روی صورت بیمار انجام نگردد. بهترین جا برای انتقال مواد و وسایل از زیر گردن بیمار به سمت پایین درست جایی که پیشبند مخصوص بسته شده است می باشد.
روشهای بدست گرفتن وسایل و ابزار دندانپزشکی
روشهای رد و بدل کردن وسایل و ابزار دندانپزشکی به سه صورت زیر انجام میگیرد:
- Pen Grasp
- Thumb Palm Grasp
- Palm Grasp
تنوع در رد و بدل کردن و انتقال وسایل در دندانپزشکی میان دستیار و دندانپزشک زیاد می باشد. علت آن گوناگونی ابزار و وسایل دندانپزشکی میباشد. بطور مثال آینه و سوند تقریبا در تمام درمانهای دندانپزشکی جز موارد اولیه جهت معاینه و بررسی ناحیه دندان مورد نظر است.
همانطور که در تصویر فوق مشاهده میکنید هر کدام از دستهای دندانپزشک در یک سمت صورت بیمار قرار میگیرد. دستیار هنگام در اختیار قرار دادن آینه انتهای وسیله مورد نظر و برای سوند قسمت میانی را در اختیار دندانپزشک قرار میدهد. دندانپزشک به روشی ابزار را در دست میگیرد تا مستقیم و بدون چرخش و یا تغییر زاویه ای براحتی بتواند کار درمان را انجام دهد. بخاطر داشته باشید هنگام رد و بدل کردن حتما دست چپ و راست دندانپزشک را مد نظر داشته باشید که به کدام دست کدام وسیله یا ابزار را میدهید.
روش رد و بدل کردن وسایل لولا دار (محوردار) دندانپزشکی
وسایلی مثل قیچی ، فورسپس ، پلایرهای اورتودنسی دارای لولا بوده و برای انجام کار باز و بسته میشوند. برای انتقال این ابزار لازم است از ناحیه لولا ( نه از ناحیه سر و یا دسته ) با دو انگشت شصت و اشاره گرفته و دسته ابزار در دست دندانپزشک قرار بدهیم.
همانطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید برای انتقال قیچی سر قیچی بسمت دستیار و دسته به سمت دندانپزشک قرار دارد تا بتواند براحتی انگشتان خود را داخل دسته قچی برده و از آن استفاده کند.
در تصویر زیر نیز ابزار پنس یا پلایر را مشاهده میکنید که برای حمل اشیائ کوچک مثل رول پنبه کاربرد دارد. برای انتقال این وسیله نیاز است که نوک ابزار را بصورتی چسبیده بگیریم تا جسمی که پنس گرفته است نیفتد. سپس از سمت دسته آنرا در اختیار دندانپزشک قرار دهیم. دقت کنید فضای مناسبی از دسته را در اختیار دندانپزشک قرار دهیم تا در تحویل گرفتن آن دچار مشکل نگردد. لازم بذکر است رد و بدل کردن این وسیله باید با فشار دست روی لبه های پنس همراه باشد تا شی کوچکی که بین لبه ها قرار دارد نیفتد.
در انتقال مواد دندانپزشکی مثل رول پنیه و یا اشیائ ریزی که توسط ابزار بزرگتری مانند پنس حمل میشود دقت شود که این انتقال در نزدیکی ناحیه چانه انجام گیرد. تا فاصله زیادی برای رسیدن این مواد به دهان بیمار طی نگردد. همچنین همانطور که قبلا گقته شد بعلت احتمال رها شدن این وسایل از نقل و انتقال ابزارهایی که اشیای کوچکتری حمل میکنند در ناحیه صورت خودداری گردد.
انتقال مواد ترکیبی و میکس شده به دندانپزشک
گاهی مواد و متریالی نیاز به ترکیب کردن دارد بطور مثال ترمیم نیاز به کف بندی دارد. برای اینکار نیاز است دو ماده بشکل پودر و مایع را با هم مخلوط کنیم. روی پدهای مخصوص ، گلس یا اسلپ این میکس انجام میگیرد. ما باید این پد را در نزدیکی دست دندانپزشک قرار داده و در دست مخالف یک گاز داشته باشیم. تا در صورت نیاز دندانپزشک برای تمیز کردن نوک ابزار انتقال مواد میکس شده از آن استفاده کند.
در مطالب فوق سعی شد بصورت کلی مبحث انتقال مواد و ابزار در دندانپزشکی بیان شود در صورت هر گونه سئوال میتوانید در بخش نظرات سوالات خود را مطرح بفرمایید.
1 دیدگاه
bahareh
2020-07-18 در 21:55
وقت بخیر واقعا توضیحاتتون عالیه و امیدوارم که کتاب دستیاری دندانپزشکی رو به همین روش تا انتها آموزش بدین . من این کتاب را خوانده ام ولی اینقدر توضیحاتتون عالی هستش که دوباره کتاب رو کنار دستم گذاشتم و فیلمها و مطالب آموزشیتونو پیگیری میکنم. ممنون