پوسیدگی دندان-نشانه ها و عوارض آن
پوسیدگی دندان چیست؟
پوسیدگی دندان از شایع ترین مشکلات سلامتی
ارسال شده توسط dentalcenter
دندان های زیبا در داشتن چهره زیبا بسیار موثر است، کامپوزیت دندان جز روش های درمانی بدون عوارض است که افراد به جهت زیباتر شدن و حتی داشتن رنگ یک دست دندان ها از آن استفاده می کنند.
سرفصل های که در مطالب ونیر کامپوزیت دندان میخوانید:
کامپوزیت دندان در حقیقت ماده نسبتا محکمی است که به منظور اصلاح رنگ و یا فرم بر روی دندان ها قرار می گیرد. کامپوزیت دندان دارای ماندگاری طولانی مدتی است و قابلیت ترمیم مجدد را نیز دارد. زیبایی دندانها از جمله مواردی است که به سبب ایجاد اعتماد به نفس در شخص باید مورد توجه قرار گیرد. نمود زیبایی دندانها به واسطه لبخند زدن آشکار می شود. لبخند خود عاملی مهم برای تاثیرگذاری در مخاطبین قلمداد می شود. استفاده از کامپوزیت دندان میتواند اعتماد به نفس افراد را در زمان وجود آسیب در دندانها به سبب رفع نگرانی های ظاهری افزایش دهد.
نتایج تحقیقات علمی نشان داده است که ظاهر افراد تاثیر بسزایی در جذب مخاطب و افزایش اعتماد به نفس دارد. از این جهت است که افراد رفع عیوب ظاهری در صورت و دندان را در اولویت توجه خود قرار میدهند.در کسب و کارهای نوین امروزی موضوعی به عنوان زبان بدن مطرح می باشد که توسعه و پیشرفت مذاکره و کسب و کار را به توانمندی در مدیریت آن می دانند. لبخند زدن از مباحث بسیار مهم این علم می باشد بنابراین رفع عیوب موجود در دندان از طریق استفاده از کامپوزیت دندان می تواند راههای ارتقای شخصی و کاری افراد را پشتیبانی نماید.
باید توجه داشت که هر لبخندی در علم زبان بدن موثر نیست، بلکه لبخندی که از روی اعتماد بنفس کامل باشد، میتواند بطرز موثری در جلب و جذب مخاطبین موفق عمل کند. استفاده از کامپوزیت برای رفع عیوب دندانی میتواند اعتماد بنفس دائمی را در بیماران ایجاد نماید.اهمیت شکل ظاهری دندانها به واسطه فرمدهی به لبها و تاثیر آن بر چهره در ایجاد روابط بسیار حائز اهمیت است. آرایش نامناسب و غیر طبیعی دندانها در دهان می تواند موجبات کاهش اعتماد به نفس در فرد را سبب شود. این موضوع به شکل موثری در ایجاد روابط، شخص را دچار تزلزل می نماید.یکی از راهکارهای حل مشکل دندانهای پوسیده، شکسته و ترک خورده استفاده از مواد کامپوزیت دندان میباشد. این ماده بصورت خمیری است که پزشک با استفاده از آن اقدام به ترمیم دندانهای بیمارمی نماید.
ونیر کامپوزیت دندان نوعی کامپوزیت است که پزشک برای پر کردن شکستگی و یا پر کردن فواصل دندانی از آن استفاده می نماید. این کامپوزیت به واسطه همرنگی با دندان بیشتر برای ترمیم دندانهای جلویی و در معرض دید استفاده میشود.استفاده از ونیر کامپوزیت دندان برای انجام کارهای زیبایی در سطح گسترده ای انجام می پذیرد. در اکثر موارد به لحاظ عدم نیاز به تراش دندان استفاده از ونیرکامپوزیت دندان بدون آسیب به ساختار دندان توسط پزشک صورت میگیرد. از این روش در بسیاری منابع به عنوان داندانپزشکی سریع یاد میشود. ونیر کامپوزیتها از طریق تابش امواج نوری سفت میشوند و به تدریج هماهنگ با رنگ سطح دندانی مجاور قرار میگیرند.
عدم وجود تخلخل در بافت ونیرکامپوزیت دندان و امکان استفاده از فنآوری پولیش و نیز مواد لایه برداری برای افزایش سطح صیقلی دندان سبب شده است که در سطح گسترده ای از این مواد در جهت زیبایی دندانها استفاده شود.در بسیاری از موارد دندان افراد به واسطه عدم رعایت بهداشت فردی خراب نمی شود؛ بلکه به واسطه بروز حوادثی اتفاقی نظیر برخورد ضربه و یا گیرکردن جسمی سخت همچون استخوان قسمتی از دندان می شکند. در بسیاری از این مواقع می توان از ونیر کامپوزیت دندان برای رفع مشکل به وجود آمده بهره جست.استفاده از ونیر کامپوزیت دندان در مواقعی که به صلاح دید پزشک باعث بروز اشکال در عملکرد دهان و فک گردد، منع شده است و بهتر است توسط روش های جایگزین نسبت به درمان اقدام شود.
جنس ونیر کامپوزیت دندان از ترکیب ذرات دو الی چهار میکرونی فیلر می باشد که سبب افزایش مقاومت کامپوزیت می گردد. اغلب فیلرها از ذرات شیشه ای سیلیکات ساخته می شوند. کامپوزیت نهایی نیز بر پایه مواد معدنی نظیر باریم سیلیکات تولید و عرضه شده اند. نتایج تحقیقات نشان داده است که فیلرهای حاوی ذرات شیشه ای از مقاومت بالاتری برخوردار بوده اند.واحدهای تحقیق و توسعه شرکت های دارویی همواره سعی دارند از مواد مستحکم تر به عنوان پایه ساخت فیلر استفاده نمایند. یکی از فنآوری های نوین، استفاده از مواد سرامیکی برای افزایش استحکام میباشد. این ماده از خرد نمودن شمش های سرامیک به قطر پنج میکرون ساخته می شوند.
آسیب های دندانی و در راس آن پوسیدگی دندانی از شایع ترین بیماری های رایج در کشور است که می تواند کیفیت زندگی افراد را بصورت مستقیم تحت تاثیر قرار دهد. شیوع پوسیدگی دندان در 80% بزرگسالان و 50% کودکان گزارش گردیده است. این موضوع می تواند از لحاظ شیوع درد و ایجاد حالات روانی، ایجاد عفونت و ناتوانی در انجام امور روزمره به سلامت جامعه آسیب برساند.کامپوزیت های نسل جدد می توانند نیازهای درمای و زیبایی بیمار را به خوبی برطرف کنند.برای درمان سیاه شدگی؛ شکستگی، تصحیح فواصل بین دندانی روش های علمی متعددی وجود دارد اما دو روش استفاده از ونیر کامپوزیت دندان و نیز استفاده از لمینت سرامیکی بیشترین کاربرد را دارند. در بیشتر مواقع بیماران از تفاوتهای موجود بین این دو روش (لمینت یا کامپورزیت)گاهی ندارند.
باید توجه داشت که در روش لمینت سرامیکی الزاما عملیات تراش توسط پزشک صورت میگیرد و بعد از عمل قالب گیری، قالبها برای ساخت به لابراتوار دندانپزشکی ارسال میشوند، پروسه درمان از این طریق حدود دو الی سه هفته زمان میبرد. این قالبها توسط چسب مخصوص بر روی دندان آسیب دیده بعنوان پوشش محافظتی قرار میگیرد.عموما در استفاده از ونیر کامپوزیت دندان به تراش کمتری نسبت به لامینت نیاز دارد، البته در برخی از موارد جهت ونیر کامپوزیت و حتی لامینت نیازی به تراش دندان وجود ندارد، ونیر کامپوزیت در یک جلسه انجام می شود و نیازی به معطلی های لابراتواری ندارد.زمان لازم برای درمان توسط ونیرکامپوزیت دندان برای هرفک حدود 5 ساعت میباشد، درمان از طریق ونیرکامپوزیت به هیچ عنوان عوارضی نظیر التهاب لثه و نیز ایجاد بوی بد دهان را ندارد. در صورت استفاده از مواد اولیه و ترکیبات اصلی ونیر کامپوزیت دندان به هیچ عنوان دچار تغییر رنگ نمیشوند.
برای حفظ کیفیت رنگ ونیر کامپوزیت دندان توصیه میشود بیمار در فواصل زمانی حداقل یکساله برای انجام عملیات پولیش و جرم گیری به دندانپزشکی مراجعه نماید. مراجعه دوره ای این امکان را فراهم میآورد که در صورت نیاز به تصحیح در زیباسازی دندان اقدامات عملی صورت بگیرد. چراکه ونیر کامپوزیت دندان قابلیت ترمیم مجدد را دارد. ازاین جهت انتخاب این روش درمانی می تواند برای بیمار از لحاظ اقتصادی حائز اهمیت باشد. چرا که انتخاب روش های دیگر علاوه بر وقت گیر بودن و تحمیل هزینه های رفت و آمد متوالی، در صورت بروز اشکال قابلیت بازسازی ندارند و الزاما باید عملیات درمان بصورت مجدد صورت پذیرد.
در حال حاضر روش ونیر کامپوزیت دندان بعلت عدم نیاز به تراش ویا تراش حداقل درد ایجاد نمی کند و سریع بودن پروسه درمان، برای رفع نامنظمی های کوچک در دندان و نیز برای بستن فاصله های بین دندانی استفاده میشود.امروزه به دلیل مقرارت بین المللی در زمینه لزوم کاهش استفاده از جیوه، استفاده از کامپوزیت جهت ترمیم دندان نسبت به مواد خاصی چون آمالگام رو به افزایش است. دسترسی آسان و سریع به رزینهای کامپوزیت و تشابه ساختمانی آنها با بافت دندان یکی دیگر از دلایل این استقبال میباشد.نتایج تحقیقات علمی نشان داده است که طول عمر مواد کامپوزیتی حدود 8-7 سال و برای آمالگامها حدود 12 سال میباشد. با پیشرفت فن آوری ها در زمینه تولید رزینهای کامپوزیت در برندهای معروف و صاحب نام این دوام به بیش از 12 سال نیز ارتقاء پیدا کرده است.
یکی از موارد کثیری که بیماران برای استفاده از روش درمان از طریق ونیر کامپوزیت مراجعه می نمایند. درمان زردی دندان می باشد. از آنجائی که دندان در رنگ طبیعی سفید خود می تواند زیبا باشد، استفاده مداوم از برخی مواد غذایی و خصوصا استعمال دخانیات میتواند به تدریج به رنگ دندان آسیب برساند. تغییر رنگ دندان از موارد مهمی است که میتواند در سطح موثری به زیبایی فرد لطمه وارد نماید. برای درمان زردی دندان استفاده از ونیر کامپوزیت دندان بعلت دارا بودن رنگ مشابه رنگ دندان طبیعی میتواند راه درمانی مناسب، سریع و مقرون بصرفه ای باشد.از این روش درمانی در برخی جراحی های زیبایی برای افزایش طول دندان و تصحیح لبخند نیز استفاده میشود. در برخی موارد نیز از این روش برای سفید نمودن دندان سالم به واسطه تغییر رنگ استفاده میشود. این روش میتواند بعنوان جایگزین مناسبی برای پرکردگی های سیاه رنگ در دندانهای در معرض دید انتخاب شود.
بطور خلاصه این روش شامل مراحل مشاوره، بررسی، باندینگ و محافظت میگردد. بسیار مهم است قبل از اقدام به درمان از طریق این روش؛ مشاورههای لازم از پزشک متخصص برای آمادگی قبل، حین و مراقبتهای بعد از درمان اخذ شود. در مرحله بررسی به واسطه عکسهای رادیولوژی وضعیت دندان آسیب دیده از طرف پزشک متخصص معالج مورد بررسی قرار میگیرد. در مرحله باندینگ سعی میشود کامپوزیت همسان با رنگ دندان انتخاب شود. این مرحله شامل مراحل چسباندن و خشک کردن کامپوزیت ونیر نیز میباشد. در بخش محافظت نیز باید تمامی نکاتی که از طرف پزشک معالج بعنوان توصیه عنوان میشود مورد توجه قرار گیرد.
ونیر کامپوزیت بصورت لایه به لایه بر روی دندان قرار میگیرد. نازک بودن این لایه ها سبب شده است که برای درمان نیازی به تراش و یا تغییر حالت دندان وجود نداشته باشد. برای درمان پزشک معالج ونیر کامپوزیت دندان را که به شکل خمیر است بر روی دندان آسیب دیده قرار میدهد و توسط تابش طول موجی از نور آنرا بر روی دندان فیکس مینماید. برای درمان محدودیت سنی وجود ندارد ولی استفاده از آن در افراد بالغ بیشتر شایع است.
برای انجام ونیر کامپوزیت ابتدا دندان از هر آلودگی احتمالی تمیز میشود. برای این منظور از روشهای جرمگیری استفاده میشود. پس از خشک کردن سطح دندان از طریق موادی با خصوصیت اسیدی سطح دندان متخلخل میگردد تا میزان چسبندگی ونیر کامپوزیت دندان افزایش یابد. سپس کامپوزیت بصورت خمیر به اتکای مهارت پزشک در فرم دهی برروی دندان تحت درمان قرار میگیرد.
پوسیدگی دندان چیست؟
پوسیدگی دندان از شایع ترین مشکلات سلامتی
دیدگاهتان را بنویسید