مقایسه ایمپلنت تیتانیومی و زیرکونیا موضوع امروز ما است اما قبل از آن بهتر است توضیح کوتاهی از تاریخچه کاشت ایمپلنت دندان بدهیم.
علم پشت کاشت ایمپلنت بسیار شگفت انگیز است و در واقع بطور تصادفی کشف شده است.در سال 1952یک دانشمند سوئدی متوجه شد که قطعه تیتانیومی قرار گرفته در استخوان هیچ مشکلی ایجاد نکرده است و در اطراف آن استخوان شروع به رشد کرده است و تقریبا جدا کردن این دو از هم را غیر ممکن کرده است و تنها راه اینکار برش استخوان در اطراف تیتانیوم می باشد.
امروزه کاشت ایمپلنت دندان یکی از محبوب ترین روش های کاشت ایمپلنت دندان می باشد که افراد برای استفاده از این روش رفع بی دندانی به کلینیک دندانپزشکی مراجعه می کنند.برای مقایسه ایمپلنت تیتانیومی و زیرکونیا ابتدا درباره آنها توضیح مختصری می دهیم.
ایمپلنت تیتانیومی
از سال 1960 تا کنون تیتانیوم به عنوان ماده استاندارد برای ساخت ایمپلنت دندان در صنعت شناخته می شود.در حقیقت ایمپلنت های تیتانیومی یکی از موفق ترین ابزار ها در حوزه پزشکی هستند که درصد موفقیت آنها بین 94 تا 97 درصد می باشد.
ایمپلنت زیرکونیا
اگرچه از زمان آغاز استفاده از تیتانیوم در ساخت ایمپلنت تا کنون موردی از آلرژی به این فلز گزارش نشده است ، افرادی بوده اند که به انواع دیگر فلزات از جمله نیکل آلرژی داشته اند.برخی افراد دیگر نیز درباره وجود فلز در بدن خود احساس ناراحتی می کنند.برای مقایسه ایمپلنت تیتانیومی و زیرکونیا باید اطلاعات کافی برای این کار داشته باشیم.
برای رفع این مشکلات و نگرانی ها یک روش جایگزین برای ایمپلنت های تیتانیومی وجود دارد و آن هم استفاده از زیرکونیا برای ساخت ایمپلنت های دندانی غیر فلزی می باشد.
ممکن است با ظاهر مکعب شکل زیرکونیا آشنا باشید.از این ماده در جوار سازی برای ساخت الماس های بدلی و متبلور هم استفاده می شود.
برای استفاده از این ماده در دندانپزشکی از فرم اکسید زیرکونیوم استفاده می شود.اگرچه این ترکیب خلوص 100 درصدی را نداشته باشد و مقداری هافنیوم و اتریوم در آن وجود دارد تا کیفیت این ایمپلنت ها را بهبود ببخشد.
بنابراین می توان فهمید که این نوع ایمپلنت کاملا عاری از فلزات نیست.این محصول به عنوان سرامیک شناخته می شود اما در آن اتم های فلزات نیز وجود دارد.
آیا ایمپلنت زیرکونیا بدون خطر است؟
برای مقایسه ایمپلنت تیتانیومی و زیرکونیا باید ابتدا به این سوال پاسخ بدهیم.هر دو ایمپلنت تیتانیومی و زیرکونیا به استخوان جوش می خورند ( متصل می شوند ) و بدن نسبت به آنها هیچ واکنش ایمنی نشان نمی دهد.
اما اطلاعات بیشتری در مورد ایمپلنت های تیتانیومی در اختیار داریم.با مراقب درست ، ایمپلنت های تیتانیومی می توانند بین 25 تا 30 عمر داشته باشند ( و حتی بیشتر ).شاید همین زمان برای ایمپلنت زیرکونیا صدق کند اما برای پی بردن به این موضوع به زمان بیشتری نیاز است.
همچنین درصورتی که برای کاشت ایمپلنت واجد شرایط نباشید می توانید از سایر روش ها یرفع بی دندانی از جمله بریج دندانی استفاده کنید.
مقایسه ایمپلنت تیتانیومی و زیرکونیا
تفاوت های قابل توجه کمی بین این دو ایمپلنت دندانی وجود دارد.که مقایسه ایمپلنت تیتانیومی و زیرکونیا با کمک آنها انجام می دهیم.
- ایمپلنت های زیرکونیا را در دوره بهبودی در زیر بافت لثه رها کرد و دلیل آن ساختار یکپارچه این نوع ایمپلنت می باشد.
- ایمپلنت زیرکونیا دارای اباتمنت پیچ شومده نیست بلکه اباتمنت این نوع ایمپلنت با فیکسچر آن یکپارچه است.
- اما در طرف دیگر ، در ایمپلنت تیتانیومی اباتمنت را پس از بهبودی بافت لثه می توان به فیکسچر متصل کرد و پس از آن تاج مصنوعی را به وسیله پیچ و یا چسب مخصوص به اباتمنت متصل کرد.
- همچنین ایمپلنت های ساخته شده از زیرک.نیا مستعد شکستگی هستند.
- اگرچه زیرکونیا ماده محکمی است اما انعطاف پذیری کمی دارد و در ایمپلنت هایی با قطر کم ممکن است بشکند و یا ترک بخورد.
- از آنجا که ایمپلنت زیرکونیا یک تکه است ، درصورت نیاز به تنظیم اباتمنت ممکن است در آن میکرو ترک ها ایجاد شوند.
- این مورد می تواند حتی منجر به شکستن پایه ایمپلنت یا تاج مصنوعی شود.
مورد آخر اینکه ایمپلنت زیرکونیا مانند ایمپلنت های تیتانیومی پیچ شونده نیست و باید بوسیله چسب ثابت شوند.شاید این کار به نظر شما اشکال نداشته باشد ولی دارد.
تحقیقات نشان داده سیمان دندانی ( چسب مخصوص اینکار) در بافت دهان فرورفته و باعث از بین رفتن استخوان ، تجمع باکتری ها و حتی شکست درمان ایمپلنت در بلند مدت می شود.
آیا ایمپلنت زیرکونیا بهتر از ایمپلنت تیتانیومی است؟
با اتمام مقایسه ایمپلنت تیتانیومی و زیرکونیا می توانیم به این سوال پاسخ دهیم:
ایمپلنت های زیرکونیا به عنوان روش جایگزین برای ایمپلنت های تیتانیومی می باشد.این ایمپلنت ها برای افرادی که نگران بروز حساسیت به تیتانیوم هستند ساخته شده است با اینکه بروز این مشکل بسیار کمیاب است.
همچنین برای افرادی که با وجود ایمپلنت فلزی در بدن خود مشکل دارند.مشکلات بسیار کمی در کوتاه مدت برای ایمپلنت های زیرکونیا وجود دارد اما برای آزمایش و تحقیقات بلند مدت روی آنها هنوز به زمان نیاز است.
پس در حال حاضر مقایسه ایمپلنت تیتانیومی و زیرکونیا به زمان بیشتری نیاز دارند و حتی شاید تا آن زمان دانشمندان ماده بهتری برای ساخت ایمپلنت ها پیدا کردند.فقط شما با کمک راهنمایی های دندانپزشک خود می توانید بفهمید کدام نوع برای شما یهتر است.
اگر نیاز به رفع بی دندانی با کاشت ایمپلنت دندان دارید می توانید برای شروع اینکار از ویزیت آنلاین و رایگان کلینیک دندانپزشکی مدرن در دوران کرونا استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید