لطفا صبر کنید ...

پروتز و روکش دندان و هرآنچه که باید درباره آن بدانید

پروتز و روکش دندان چیست؟

پروتز و روکش دندان یا به عبارت دیگر پروتز دندان ثابت، یک کلاهک فلزی، سرامیکی یا ترکیبی از هر دوی آن ها می باشد که روی دندان آسیب دیده گذاشته می شود. در واقع این روکش وظیفه محافظت از دندان در برابر شکستن و بازگرداندن عملکرد و زیبایی دندان را بر عهده دارد.

پروتز و روکش دندان

انواع روکش دندان

روکش های تمام فلزی

همانطور که از نام این نوع روکش دندان پیداست، تمامی بخش های پوشیده آن از جنس فلز می باشند و با توجه به نوع فلزات موجود در ساختار آن ها، می تواند رنگ زرد یا سفید داشته باشد.

از مزایای این روکش میتوان به این موارد اشاره کرد:

  1. بهترین نوع روکش دندان می باشند.
  2. سطح تراشیدن دندان برای استفاده از این روکش دندان بسیار کم می باشد.
  3. این روکش، سبب ساییدگی دندان های مقابل هم نمی شود.
  4. ماندگاری بسیار بالایی دارد چون کاملا بر دندان ها منطبق می شوند.

تنها عیب و نکته منفی آن، ظاهر نامناسب برای دندان ها می باشد.

روکش های فلزی به صورت تک فلز نمی توانند برای روکش دندان مورد استفاده قرار بگیرند و همواره ترکیبی از چند آلیاژ می باشند تا در علم دندانپزشکی بتوان از آنها استفاده کرد.

آلیاژ های مورد استفاده در روکش فلزی عبارت اند از:

  1. آلیاژ های قیمتی (مانند طلا، پالادیوم و پلاتینیوم)
  2. نیمه قیمتی
  3. معمولی (نیکل، کروم و..)

روکش سرامیکی دندان

روکش های تمام سرامیک بدون داشتن فلز داخلی در ساختار خود، یکی از بهترین انتخاب ها برای داشتن دندانی زیبا به شمار می روند. همانطور که گفته شد روکش های قدیمی به دلیل داشتن پوشش فلزی که در پایه قرار میگرفت، باعث تیره و کدر شدن دندان ها می شد و حتی این تیرگی به لثه های اطراف دندان نیز سرایت می کرد. روکش دندان سرامیکی به دلیل داشتن ظاهر کاملا مشابه  به بیس دندان طبیعی، بیشتر مورد توجه قرار گرفت است. تراشیدن دندان در این عمل دقیقا مانند روکش دندان به روش لمینت می باشد و در این روش نیز، سطح زیادی از دندان تراشیده می شود.

روکش چینی فلزی

روکش چینی فلزی یا همان PFM از دو بخش درونی و بیرونی ساخته شده که جنس بخش درونی آن فلز و بخش بیرونی آن از جنس چینی می باشد. روکش های سرامیکی در مقایسه با روکش های PFM که اغلب در دندانپزشکی مورد استفاده قرار میگیرد، بسیار طبیعی تر به نظر می رسد و دلیل آن عدم استفاده از فلز در ساختار این نوع روکش دندان می باشد.

مزایای این روکش می توان به این موارد اشاره کرد که:

  1. این روکش ها دارای لبه های فلزی مانند روکش PFM نیستند و جنس آن ها  تماما سرامیک می باشد.
  2. در صورت بروز هرگونه آلرژی و حساسیت به روکش های فلزی، روکش های سرامیکی بهترین گزینه هستند.

تنها نقطه ضعف این نوع روکش دندان ضعیف بودن ساختار آن می باشد که به دلیل آسیب پذیر بودن فقط در روکش کردن دندان های قدامی برای زیبایی مورد استفاده قرارمی گیرند.

روکش استیل رنگ ثابت

این نوع روکش معمولا برای ترمیم دندان شیری کودکان استفاده می شود. از ویژگی این نوع  روکش دندان می توان به کم هزینه بودن و صرف زمان کمتر برای ترمیم و درمان مخصوصا برای کودکان و رنگ ثابت آن اشاره کرد. روکش استیل رنگ ثابت، دندان را در برابر پوسیدگی حفظ می کند. زمانی که این روکش برای دندان شیری کودکان استفاده می شود، همزمان با افتادن دندان شیری این روکش نیز می افتد و فضا برای دندان دائمی خالی می شود. روکش های موقتی معمولا از پیش ساخته شده بر روی دندان اصلی قرار می گیرند تا روکش دائمی برای دندان ها آماده شود.

روکش

انواع روکش های سرامیکی

  • روکش زیرکونیا

این روکش از جنس اکسید زیرکونیوم می باشد که بر روی قالب گچی، نمونه از دندان های بیمار توسط خمیر چینی به صورت لایه لایه گرفته می شود و در نهایت در کوره پخت می شود. برای بیان ویژگی اصلی این روکش دندان میتوان به استحکام بالا و شفافیت آن اشاره کرد.

  • روکش ای مکس

این روکش از جنس لیتیوم دی سیلیکات می باشد و با روش ریختگی برای بیمار ساخته می شود. برای ساخت این روکش دندان پس از تهیه قالب گچی از دندان بیمار، الگوی موم ساخته شده در حالت ذوب آماده می شود تا  مواد لیتیوم دی سیلیکات به صورت مذاب وارد مولد از قبل آماده شده، شوند و در نهایت، شکل گیری قالب دندان صورت می گیرد.

  • روکش کاد کام

روکش کاد کام از جنس سرامیک بوده و بیشتر در ساخت روکش دندان و لمینت دندان مورد استفاده قرار می گیرد. ساخت این روکش دندان به صورت تراشیدن  بلوک های سرامیکی، توسط کامپیوتر می باشد. مزیت فوق العاده این روش، سرعت بالای ساخت این روکش دندان می باشد به این طور که  در عرض  چند ساعت در مطب روکش سرامیکی یا لمینت دندان ساخته می شود.

برای ساخت این نوع روکش دندان ابتدا از دندان های بیمار اسکن گرفته می شود سپس این اطلاعات اسکن به کامپیوتر فرستاده شده و به صورت مجازی طراحی روکش دندان یا لمینت دندان آغاز می شود. بعد از طراحی، این اطلاعات به دستگاه تراش بلوک سرامیکی انتقال داده می شود و تراشیدن آن صورت می گیرد. ایرادات موجود در این سیستم به دلیل استفاده از یک بلوک تک رنگ برای ساخت روکش دندان نسبت به سیستم های دیگر که در آنها روکش دندان به صورت لایه لایه از رنگ های گوناگون ساخته می شود، بسیار کمتر می باشد.

  • روکش لومینیرز

در این نوع از روکش دندان نیازی به تراشیدن سطح دندان نیست. این سیستم به دلیل استحکام بالایی که دارد در ضخامت های بسیار نازک ساخته می شود. در واقع روکش لومینیرز یک نوع سیستم کانتکت لنز می باشد. به دلیل داشتن کمترین آسیب در این نوع روکش دندان، هزینه زیادی را شامل می شود و شرکت سازنده آن تحت انحصار آمریکا بوده و قالب گیری انجام شده با پست به آمریکا ارسال می شود.

  • روکش برلیانس

این نوع روکش نسل جدیدی از روکش لومینیرز می باشد که به دلیل مقاومت بالا بسیار نازک ساخته می شود و نیاز به تراشیدن دندان ندارد. روکش برلیانس بسیار شفاف، طبیعی و زیبا می باشد.

با توجه به مطالب گفته شده، هر سیستم و روکش سرامیکی دندان دارای مزایا و معایبی می باشد. تشخیص استفاده از هر نوع وابسته به نظر پزشک و شرایط دندان بیمار می باشد.

روکش برلیانس

دلایل استفاده از پروتز و روکش دندان

عمل پروتز و روکش دندان یکی از عمل های پرکاربرد در سلامت دندان شناخته شده است. و بهترین راهکار در مواجهه با آسیب هایی مانند شکستگی، بد فرمی، وجود فاصله بین دندان ها و غیره، استفاده از روکش دندان می باشد. بعد زیبایی موجود در این عمل نیز موجب جذب افراد برای انجام این کار شده است. استفاده از روکش دندان برای افرادی که دچار خرابی وآسیب دیدگی شدیدی شده اند بسیار مناسب می باشد زیرا با روکش کردن دندان عملکرد دندان ها و همچنین ساختار طبیعی دندان ها بازگردانده می شود و لبخند زیباتر خواهد شد.

در صورت وجود هر یک از موارد زیر روکش دندان به شما از سوی پزشک توصیه می شود:

  • داشتن دندان های زرد و تغییر رنگ دادن آن ها
  • در صورت داشتن دندان لق شده یا ترک خورده
  • داشتن عادتی مانند دندان قروچه
  • عدم هماهنگی دندان ها در قرار گیری بر روی یکدیگر
  • در صورت وجود و درگیری با بیماری های لثه

مراحل  قرار گیری پروتز و روکش روی دندان

مراحل و روند قرارگیری روکش روی دندان معمولا دو جلسه به طول می انجامد. در جلسه اول دندانپزشک، دندان بیمار را معاینه می کند و تمام شرایط آن را برای جایگذاری روکش دندان بررسی می کند. بعد از معاینه با ابزار مخصوص دندان ها را شکل می دهد. البته باید گفت  میزان تراشیدن دندان  وابسته به نوع روکش دندان می باشد و در هر یک  از این روشها  این میزان متفاوت است. بعد از تراشیدن دندان ها، در صورتی که آسیب یا پوسیدگی در دندان ها وجود داشته باشد توسط دندانپزشک ترمیم می شوند تا بتوان روی دندان ها روکش را نصب کرد.

پس از ترمیم و پر کردن دندان های آسیب دیده، نمونه یا قالبی از خود دندان و اطراف آن تهیه می شود و به آزمایشگاه منتقل می شود و با استفاده از این قالب ها روکش های دائمی ساخته می شوند. قبل از آماده شدن روکش دندان های دائمی، یک روکش موقتی روی دندان ها گذاشته می شود تا نقش محافظتی برای محل روکش های دائمی تا زمان آماده شدن آن ها، داشته باشد.

توجه کنید:

در جلسه دوم، روکش های دائمی آماده شده و با چسب مخصوص روی دندان ها چسبانده می شوند و با کمک نور لیزر، به مدت 60 ثانیه چسب روی سطح دندان خشک می شود تا مواد به خوبی چسبیده شوند و در پایان پزشک تمامی مواد اضافی را روش سطح دندان پاک کرده و گوشه دندان ها را پولی می زند. عمل روکش دندان ها نیازی به بی حسی موضعی ندارد بعد از قرار گرفتن روکش ها روی دندان با صرف زمان کمی بیمار به آن عادت خواهد کرد و عملکرد روکش ها مانند دندان های طبیعی خواهد شد.

مراقبت های لازم بعد از عمل پروتز روکش دندان

برای مراقبت از روکش دندان ها و همچنین جلوگیری از آسیب رسیدن به آن ها باید موارد زیر را رعایت نمود.

  • مسواک زدن دندان ها دو مرتبه در طول روز سبب می شود تا ماده پلاک یا همان باکتری های موجود در روی دندان از بین بروند. در این راستا از محصولات باکیفیت استفاده شود تا آسیبی به دندان و روکش ها وارد نشود.
  • از جویدن غذا های سخت خودداری شود زیرا این مسئله در حفظ و مراقبت از روکش ها بسیار حائز اهمیت می باشد.

در صورت لزوم و بروز هرگونه مشکل به دندانپزشک معالج خود مراجعه کنید.

مسواک زدن

عوارض استفاده از پروتز و روکش دندان

هر کدام از درمان های زیبایی دارای معایب و نقص هایی می باشد که علم دندانپزشکی از این امر مستثنی نیست. روکش دندان نیز دارای عوارض هایی می باشد که تمامی جوانب عمل روکش دندان در جلسه مشاوره با دندانپزشک، به مراجعه کننده توضیح داده می شود.

با توجه به اینکه مزیت این روش از ترمیم و عمل دندان از معایب موجود در آن  بیشتر می باشد، همواره توصیه دندانپزشکان برای مراجعه کنندگان می باشد. عمل روکش دندان اگر به درستی و با دقت صورت بگیرد زمینه وجود هیچ گونه آسیب و مشکلی را برای بیمار فراهم نمی کند.

از جمله از این عوارض عبارت اند از:

  • عدم تطابق فک ها بر روی یکدیگر

با قرار گرفتن روکش دندان روی دندان ها، اگر ارتفاع روکش های بالا و پایین متفاوت باشد، در روند تطابق دندان ها بر روی یکدیگر مشکل ایجاد خواهد شد. کمتر بودن ارتفاع می تواند فشار بیشتری به دندان های دیگر هنگام غذا خوردن، وارد کند زیرا دندان روکش شده کارایی کمتری خواهد داشت. در صورت وجود ارتفاع بیشتر روکش دندان در مقایسه با دندان های دیگر، فک بالایی و پایینی نمی توانند  بر روی یکدیگر قرار بگیرند و در نتیجه در طولانی مدت سبب تحلیل لثه و آسیب به بافت آن می شوند. توصیه می شود که برای عمل روکش دندان به یک دندانپزشک متخصص مراجعه کنند تا مشکلات و آسیبی به دندان ها وارد نشود.

  • لق شدن پروتز روکش دندان

پس از جایگذاری روکش بر روی دندان، نباید حرکت و جابجایی برای روکش صورت بگیرد اما اگر این جایگذاری درست صورت نگرفته باشد، روکش دندان بعد از گذشت مدتی لق می شود و بیمار باید مجددا عمل روکش دندان را انجام دهد. باید گفته شود که و ترمیم مجدد لق شدگی روکش دندان به شرطی صورت می گیرد که آسیبی به لثه و دندان بر اثر حرکت روکش، وارد نشده باشد.

عوارض روکش دندان

پروتز و روکش ثابت دندان

در بین اکثر افراد روکش ثابت دندان نسبت به روکش متحرک مرسوم تر بوده و  در بین پزشکان بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.از نمونه روکش ثابت دندان می توان به  تاج یا روکش دندان و پل یا بریج دندان اشاره کرد. دو نوع روکش ثابت دندان وجود دارد که عبارت است از:

  

  • روکش تک واحدی دندان (single dental crown)

این نوع از عمل روکش دندان، برای دندان واحدی که نیاز به روکش داشته باشد و ساختار آن تضعیف شده باشد و با روکش کردن آن دندان در برابر آسیب ها محافظت می شود، مورد استفاده قرار می گیرد.

  • بریج دندان (dental bridge)

بریج های دندانی نوعی از روکش ثابت دندان می باشند. افرادی که یک یا چند دندان خود را از دست داده اند یا آسیب جدی به آن ها وارد شده است، از این نوع روکش دندان استفاده می کنند. در این افراد، یک دندان در جلو و یک دندان در عقب دندان آسیب دیده وجود دارد که با تراش این دندان های مجاور یک پل یا به اصطلاح bridge بین دندان های پایه قرار میگیرد تا ناحیه خالی به دلیل آسیب دیدگی دندان پر شود و عملکرد دندان ها برای جویدن غذا باز گردد.

بریج دندان

پروتز و روکش متحرک دندان

گاهی برای جایگزینی دندانهای از دست رفته، تحت تاثیر شرایط بیمار نمی توان از روکش های ثابت دندان استفاده کرد.  دراین حالت استفاده از روکش متحرک دندان برای بیمار از سوی پزشک توصیه می شود. روکش متحرک دندان  به راحتی داخل دندان گذاشته و برداشته می شوند.

این روکش های متحرک دارای 3 نوع  متفاوت می باشند.

  • پروتز دندان پارسیل: از کروم و کبالت در ساختار این نوع روکش ها استفاده می شود. این نوع روکش ها به عنوان دندان تکه ای در بین افراد شناخته شده می باشند.
  • پروتزهای پارسیل تمام آکریل: این نوع از روکش پارسیل برای درمان موقتی دندان ها مورد استفاده قرار می گیرند.
  • پروتز های کروم کبالت: این نوع از روکش پارسیل به عنوان درمان فقدان دندان با انتهای آزاد برای افرادی که دندان عقب جهت پایه برای روکش ثابت را ندارند، مورد استفاده قرار می گیرد. این پروتز های دندان دارای ترکیبات حاوی آکریل (همانند بخش لثه دندان) و آلیاژ فلزی که حاوی کروم و کبالت است، می باشند. پروتز های دندانی به دلیل جنس فلزی  و همچنین ظاهر نامطلوبی که دارند، انتخاب مناسبی برای افراد نیستند به همین دلیل پزشک از نوع دیگری به نام پروتز پارسیل felexite که بخش فلزی آن به رنگ دندان می باشد، استفاده می کنند.

و نوع کامل آن:

  • روکش کامل دندان dentur: افرادی که به دلیل آسیب بسیار زیاد دندان های خود را از دست داده اند از روکش ها ی متحرک استفاده می کنند البته امروزه با عمل روکش دندان به روش ایمپلنت، استفاده از روکش های متحرک دندان با گذشت زمان کاهش پیدا کرده است اما به عنوان یک نوع روش ترمیم کم هزینه مورد استفاده برای افراد قرار می گیرد.

روکش متحرک دندان

 نحوه مراقبت از روکش متحرک دندان

  • مسواک زدن درست 2 بار در روز برای پروتزهای متحرک دندان
  • مراقبت از افتادن پروتز دندان هنگام تمیز کردن آن ها
  • تمیز کردن دهان و مخاط دهانی با یک مسواک بسیار نرم
  • قرار دادن پروتز متحرک در فاصله زمانی 7 روز یکبار در محلوم ضدعفونی کننده به مدت 8 ساعت
  • شستشوی پروتز بعد از هر بار ضدعفونی کردن
  • تمیز کردن سطح خارجی پروتز دندان با استفاده از مسواک مخصوص

روکش دندان جلویی

روکش کردن دندان در مواردی نیز توصیه نمی شود، یکی از این موارد روکش دندان های جلویی می باشد زیرا دندان های جلویی به دلیل موقعیت قرارگیری آن ها در دهان می بایست مستحکم و قوی باشند و به طور کلی نیازی به روکش کردن ندارند زیرا در صورت بروز هرگونه عوارض، به شدت آسیب خواهند دید.

هزینه روکش ثابت دندان

 هزینه روکش ثابت دندان هر شخص با توجه به شرایط بیمار و موارد مورد استفاده در روند درمان و همچنین نظر پزشک، متفاوت می باشد. تمامی این تفاوت ها در هزینه پایانی در جلسات معاینه و درمان مورد بحث قرار خواهد گرفت.

چسب روکش دندان

اگر دلیل افتادن روکش دندان چسب روکش دندان باشد، این دندان دیگر بر دندان منطبق نخواهد شد بنابراین باید تعویض گردد. برای چسباندن روکش دندان نباید از چسب هایی برای اشیا یا محیط های خارج از بدن تعبیه شده  مورد استفاده قرار گیرند. زیرا چسب های مورد شده در روکش دندان و به طور کلی در دندانپزشکی دارای یک ویژگی مهم به نام زیست سازگاری می باشند. این اصطلاح به معنای این است که این چسب ها مورد بررسی و آزمایش قرار گرفته اند و بی خطری و نداشتن هیچگونه عوارض برای آن ها تثبیت شده است. پس برای چسباندن روکش های دندانی که بر اثر شرایط افتاده اند بهترین راهکار مراجعه به پزشک می باشد تا پزشک با استفاده از چسب های مخصوص روکش ها را به دندان ها بچسباند.

چسب روکش دندان

هزینه چسباندن مجدد روکش دندان

هزینه چسباندن روکش دندان با بررسی وضعیت دندان توسط پزشک سنجیده می شود. در این بررسی قابل استفاده بودن روکش قبلی ارزیابی شده و در صورت امکان استفاده دوباره با هزینه بسیار اندک روی دندان چسبانده می شود.

روکش دندان عصب کشی شده

دندان های که در معرض تخریب هستند یا پوسیده شده اند با روش پر کردن دندان ترمیم می شوند اما به دلیل هم جنس نبودن مواد پرکننده دندان با خود دندان، آسیب به دندان بیشتر می شود به گونه ای که فشار ها به نسج دندان پر شده  به مرور زمان این فشار ها با شدت های مختلف و به صورت نوسانی به جهات مختلف وارد می شوند.

این فشار وارد شده، سبب شکستگی قسمتی از دندان پر شده می شوند و با ایجاد فاصله بین نسج دندان، آسیب جدی به دندان و لثه وارد می کنند. روکش کردن دندان ها می تواند با ایجاد یک سطح همگن روی دندان ها، تماس مناسب با دندان ها مجاور برقرار می شود تا نیروها و فشارها به صورت متعادل و بدون نوسان  روی سطح دندان ها اعمال شوند. این امر سبب طولانی شدن عمر دندان آسیب دیده می شود و عملکرد آن را بهبود می بخشد.

روکش کردن درمان بعد از عصب کشی یک ضرورت است!

بعد از عصبی کشی دندان آسیب دیده و درمان ریشه برای اینکه سطح دندان مقاوم و مستحکم شود تا زمینه آسیب بعدی کاملا از بین برود، عمل روکش دندان ها بسیار ضروری و مهم می باشد. عصب کشی دندان، ریشه را درمان می کند ولی باعث تضعیف دندان می شود. زمانی که پالپ دندان عفونی شده دندانپزشک دندان را به روش روت کانال درمان می کند. در روند این نوع درمان داخل دهان تراشیده شده سپس عفونت پاکسازی می شود. به دلیل پوسیدگی بیشتر دندان ها، تراشیدن آنها بیشتر انجام می شود و به همین دلیل از ترمیم به روش پرکردن دندان های پوسیده، دندان ها  شکننده و ضعیف تر می شوند.

بعد از عصبی کشی دندان، دندانپزشک پس ازپر کردن دندان ها با مواد دائمی، دندان ها را روکش می کند تا خطر شکستگی برای آن ها بسیار کاهش یابد. همچنین با روکش دندان پس از عصب کشی، ظاهر دندان ها زیباتر و دلنشین تر می شود.

جراحی لثه برای عمل روکش دندان

برای جای گذاری و قرار دادن روکش دندان و همچنین افزایش تاج دندان برای بهبود طرح لبخند، نیاز به جراحی لثه و برداشتن قسمتی از لثه می باشد تا روکش دندان به درستی در محل خود جای گرفته شوند. در طول عمل جراحی لثه برای عمل روکش دندان، بافت استخوان و لثه اضافی از لثه برداشته می شود تا بستر مناسب برای روکش دندان فراهم شود. جراحی لثه ممکن است برای یک یا چند دندان صورت بگیرد و در روند جراحی لثه ممکن است پزشک درمان و ترمیم دندان های پوسیده و آسیب دیده و دندان های شکسته را انجام دهد. حین عمل جراحی لثه از بی حسی موضعی استفاده می شود برای پیشگیری از بروز هرگونه عوارض مانند احساس درد، پزشک مسکن و دهانشونه برای تسکین درد بعد از جراحی برای بیمار تجویز می کند.

جراحی لثه

دلایل جراحی لثه برای روکش دندان

جراحی لثه برای پروتز و روکش کردن دندان ها زمانی صورت می گیرد که پوسیدگی دندان و تاج دندان به قدری زیاد باشد که بر لثه ها تاثیر بگذارد و باعث آسیب و تحلیل لثه شود. جراحی لثه برای روکش کردن دندان تقریبا جزئی تلقی شده و جز جراحی های سرپایی به شمار می رود. در مواقعی که جراحی لثه نیاز به برداشت نسج لثه می باشد، به بیمار حس نگرانی  می کند اما باید گفت این جراحی همراه با درد نخواهد بود و اصلا جای نگرانی وجود نخواهد داشت. لازم به ذکر است قبل از جراحی لثه، وضعیت ریشه مورد بررسی قرار می گیرد و در صورت لزوم عصب کشی برای درمان آسیب ریشه دندان صورت می گیرد.

نحوه جراحی لثه برای روکش کردن دندان

در طی این جراحی، با استفاده از لیزر لثه های آسیب دیده و استخوان اطراف لثه به میزان پوسیدگی و آسیب از سطح لثه برداشته می شوند و به این ترتیب تاج دندان به حد مورد نیاز روکش دندان می رسد. بعد از این مرحله دندانپزشک، مشغول به پاک کردن و تمیز کردن دقیق دندان و اطراف لثه می پردازد و با از بین بردن تمام آسیب ها و پوسیدگی، دندان را با مواد ترمیم کننده پر می کند تا با این کار دندان برای روکش گذاری و قالب گیری آماده شود.

در این مرحله برای گذاشتن روکش روی دندان باید موارد بسیاری مورد بررسی و ارزیابی قرار بگیرند تا در صورت وجود هر مشکل، اقدامات لازم در جهت  درمان و رفع مشکل انجام شود. بررسی وضعیت سلامت لثه مهم ترین مسئله برای درمان می باشد و مسائل بعدی مانند وضعیت فک، دندان های مقابل، فقدان کیست در اطراف دندان یا لثه، سول مناسب ریشه و غیره مورد بررسی قرار می گیرند.

 علت درد دندان روکش شده

عوامل متعددی در ایجاد درد و آسیب در دندان روکش شده دخیل می باشند. در ابتدا می بایست علت درد مشخص شود تا بتوان درمان مناسب را برای آن در نظر گرفت.  درد دندان روکش شده که در موارد بسیار اندک رخ می دهد و قابل درمان می باشد. علت تیر کشیدن دندان روکش شده می تواند موارد زیر باشد:

  • اعمال فشار بیش حد به روکش توسط شخص
  • مشکلات  قروچه و بروز درد های موضعی
  • عصب کشی ناموفق و نادرست
  • عفونت های ایجاد شده در دندان روکش شده
  • بیماری لثه اثر ایجاد تماس با لثه
  • پوسیدگی دندان زیر روکش دندان

عفونت دندان روکش شده

یکی از عواملی که باعث بروز درد و ناراحتی برای افراد می شود عفونت دندان  روکش شده می باشد که در این صورت بیمار دارای علائم زیر می باشد.

علائم عفونت دندان روکش شده 

  • احساس درد
  • احساس درد در ناحیه فک، گوش یا گردن
  • حس درد موقع خواب
  • حساسیت در فشردن دهان
  • تورم گونه
  • تب
  • بوی بد دهان
  • تورم غدد لنفاوی و لوزه
  • احساس طعم ناخوشایند در دهان

 راه های جلوگیری از عفونت دندان روکش شده

  1. رعایت بهداشت دهان و دندان
  2. مسواک زدن روزی دوبار
  3. استفاده از نخ دندان حداقل روزی یک بار
  4. کاهش مصرف مواد قندی
  5. رعایت رژیم غذایی مناسب
  6. استفاده از سبزیجات و میوه ها
  7. استفاده از آب نوشیدنی حاوی فلوراید
  8. دوری از تنباکو و دخانیات
  9. مراجعه به پزشک و انجام چکاپ منظم

نخ دندان

علت ایجاد عفونت دندان روکش شده

هنگامی که دندانی دچار آسیب و پوسیدگی می شود، تجمع باکتری ها در ریشه و لثه موجب ایجاد عفونت و آبسه می شوند. زمانی که روکش دندان تحث تاثیر هر شرایطی دچار مشکل شده باشد، تجمع باکتری ها صورت میگیرد در نتیجه دندان روکش شده عفونت می کند. یکی از دلایل بسیار مهم در عدم موفقیت درمان دندان روکش شده عفونت مجدد آن می باشد. چکاپ های مرتب و منظم برای دندان های روکش شده بسیار حیاتی است زیرا در صورت بروز هرگونه پوسیدگی و آسیب، به دلیل نمایان نشدن علائم آن دندان ها دچار مشکل می شوند. به همین دلیل چکاپ دندان ها و عکسبرداری از آنها به شدت توصیه می شود تا در صورت بروز هرگونه مشکل، اقدام به رفع آن شود و از عفونت شدید جلوگیری شود.

درمان خانگی عفونت دندان روکش شده

  • استفاده از گل میخک: گل میخک از داروهایی می باشد که در روند بهبود عفونت و درد دندان بسیار موثر می باشد و تاثیرات فوق العاده ای دارد. روغن گل میخک به دلیل خاصیت ضد اکسیدان  و ضد التهابی که دارا است خاصیت ضدعفونی کننده دارد. در استفاده از آن می بایست یک پنبه آغشته به چند قطره از محلول روغن زیتون و روغن میخک را آغشته کرد و بر روی دندان عفونی شده قرار داد.

سایر درمان های خانگی عبارتند از:

  • غرغره کردن آبلیمو و آب
  • غرغره کردن آب نمک
  • استفاده از سیر خام
  • استفاده از عصاره گل رز و آبلیمو
  • استفاده از مخلوط سرکه و عسل

در تمامی موارد ذکر شده، مواد روی دندان عفونی قرار گرفته می شود و تکرار این نکات عفونت در دندان تا حد بسیار زیادی رفع می شود.

درمان دارویی عفونت دندان روکش شده

  • استفاده از آنتی بیوتیک: استفاده از آنتی بیوتیک مهمترین درمان برای مقابله با عفونت دندان روکش شده می باشد. یک از رایج ترین آنتی بیوتیک هایی که برای درمان عفونت مورد استفاده قرار میگیرد آموکسی سیلین می باشد. نکته مهم در استفاده از آنتی بیوتیک ها این است که  حتما باید با دستور پزشک تهیه و طبق تجویز آن استفاده شود. تشخیص پزشک برای استفاده از آنتی بیوتیک بر مبنای عکس رادیوگرافی و میزان عفونت دندان می باشد.
  • استفاده از مسکن: منظور کاهش درد و التیام یافت از عفونت دندان روکش شده می توان از مسکن هایی مانند ژلوفن یا ایبوپروفن استفاده کرد . باید توجه کرد که دارو های مسکن فقط علائم عفونت را کاهش می دهند و آن را درمان نمی کنند. در نتیجه در صورت بروز هرگونه علائمی مانند تب، درد، تورم صورت، بوی بد دهان یا حساسیت به گرما و سرما به پزشک مراجعه کنید تا این موارد آسیبی به ریشه و لثه دندان روکش شده وارد نکنند.

 

پوسیدگی دندان روکش شده

زمانی که دندان روکش می شود، معمولا آسیب های و نقص های آن دندان مانند پوسیدگی برطرف شده است. با وجود این موضوع به دلیل ارتباط بین روکش دندان و لثه و نزدیکی آن ها با هم ، امکان پوسیدگی بعدی وجود دارد بنابراین برای جلوگیری از پوسیدگی مجدد پس از عمل روکش دندان می بایست نکات مربوط به بهداشت دهان و دندان را در جهت حفظ سلامت دندان روکش شده  رعایت کرد.

علائم پوسیدگی دندان روکش شده

در صورتی که فرد دچار درد و عفونت دندان شده باشد یا پس از درمان آسیب های دندان و ریشه مانند عصب کشی یا تمیز نشدن کامل کانال های عصب، دچار درد  و عفونت موضعی شود، دندانپزشک  می بایست اقدام به برداشتن روکش و درمان های تکمیلی کند. برخی افراد با داشتن حس درد در ناحیه  روکش دندان ممکن است به پوسیدگی دندان روکش شده درگیر شده باشند در این شرایط دندانپزشک با عکسبرداری و رادیولوژی دندان به دلیل بروز درد پی می برد و در صورت وجود پوسیدگی اقدام به درمان آن می کند.

درمان پوسیدگی دندان زیر روکش

با برداشتن روکش توسط دندانپزشک این آسیب کاملا قابل درمان است. دندانپزشک می تواند با روش های مختلفی مانند عصب کشی، اقدام به درمان پوسیدگی کند و سپس روکش دندان آسیب دیده را در جای خود نصب کند. باید توجه شود در صورتی که عمق پوسیدگی زیاد باشد ترمیم برای بازسازی دندان قابل اجرا نیست و کل دندان باید کشیده شود. بهترین کار در جهت حفظ سلامتی دندان ها رعایت نکات بهداشتی می باشد. عدم رعایت نکات بهداشتی سبب بروز درد و بوی بد دهان شده که سلامت و طول عمر دندان روکش شده را به شدت کاهش می دهد.

قیمت روکش دندان

همانطور که گفته شد هزینه عمل روکش دندان وابسته به عواملی مانند آماده سازی دندان، تعدا روکش ها، موارد مورد استفاده برای ساخت روکش و سایر فاکتور های دیگر که بر روی هزینه روکش دندان تاثیر می گذارد. اکثر موسسات بیمه بخشی از هزینه های درمان و روکش کردن دندان را تحت پوشش قرار می دهند ولی بهترین راه برای اطلاع دقیق از هزینه روکش دندان مشورت با پزشک معالج است تا تمامی شرایط مورد بررسی قرار گیرد و هزینه نهایی اعلام شود.

قیمت پروتز دندان

 

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید

برای مشاوره و یا کاشت ایمپلنت با ما تماس بگیرید

شماره تماس کلینیک دندانپزشکی مدرن: 02177911111 - 02177908080

مقاله های مرتبط

صدا

اطلاعات پزشکی بیماران محرمانه است

لورم ایپسوم یا طرح‌ نما به متنی آزمایشی و بی‌معنی در صنعت چاپ، صفحه‌آرایی و طراحی گرافیک گفته می‌شود.لورم ایپسوم یا طرح‌ نما به متنی آزمایشی و بی‌معنی در صنعت چاپ، صفحه‌آرایی و طراحی گرافیک گفته می‌شود.لورم ایپسوم یا طرح‌ نما به متنی آزمایشی و بی‌معنی در صنعت چاپ، صفحه‌آرایی و طراحی گرافیک گفته می‌شود.

ادامه »

کلینیک مدرن

کلینیک مدرن یک کلینیک دندانپزشکی مجهز و از جمله بهترین کلینک های تهران می باشد که در سال 1394 شروع به کار نموده است.این کلینیک کلیه خدمات دندانپزشکی را با بالاترین کیفیت و با قیمت های رقابتی به مراجعه کنندگان محترم ارائه می کند.و همچنین با پیشرفت روز افزون و موفقیت های پی در پی کلینیک مدرن توانست شعبه دوم خود را در کشور آذربایجان و در شهر باکو تاسیس کند

کلیه حقوق این قالب برای کلینیک مدرن محفوظ می باشد

تماس باما