نکات تکمیلی پیشگیری از پوسیدگی دندان

کلینیک دندانپزشکی مدرن تازه های دندانپزشکی نکات تکمیلی پیشگیری از پوسیدگی دندان
دکتر ندا برزویی

تازه های دندانپزشکی

نکات تکمیلی پیشگیری از پوسیدگی دندان

ارسال شده توسط dentalcenter

سلام امیدوارم حالتان خوب باشد امروز می‌خواهم نکات تکمیلی پیشگیری از پوسیدگی را خدمتتان عرض می‌کنم در ادامه بحث جلسه گذشته، سایر شرایط ویژه‌ای که باعث می‌شوند بهداشت دهان ما تفاوت‌هایی داشته باشد را خدمت شما توضیح می‌دهم و در آخر به یک نکته‌ی بسیار کلیدی اشاره‌کنم پس از شما دعوت می‌کنم تا آخر این برنامه با ما همراه باشید تا این نکته کلیدی را دریافت کنید.

یکی دیگر از آن شرایط ویژه که باعث می‌شود بهداشت دهان ما تحت تاثیر قرار بگیرد و شرایط خاصی را داشته باشد وجود روکش ‌های دندانی است وقتی دندان‌های ما ساختار ضعیفی پیدا می‌کند در اثر پوسیدگی‌های وسیع، پرکردن، عصب‌کشی این درمان‌ها، درمان‌هایی هستند که ساختار دندان را تضعیف می‌کنند. ما مجبور هستیم دندان را با تراشی که روی سطوح آن می‌دهیم کوچک کنیم وآن را زیر کلاهکی ببریم که اسم آن روکش است و آن روکش از ساختار دندان ما مقابل نیروهای جویدن محافظت می‌کند. این روکش ممکن است جنس‌های مختلف داشته باشد ممکن است ترکیبی از فلز و سرامیک باشد، تماما سرامیکی یا تماما فلزی باشد. این فلز ممکن است انواع مختلف داشته باشد اما صرف‌نظر از اینکه آن روکش چه جنسی دارد درواقع بهداشت دهان ما باید در نواحی که روکش وجود دارد خیلی با دقت انجام شود. روکش لبه‌هایی دارد که این لبه‌ها در مجاورت لثه و گاهی اوقات حتی یک مقداری زیر لثه قرار می‌گیرند به همین خاطر دسترسی به این لبه‌ها یک مقدار مشکل است. چون این لبه‌ها وجود دارند نقاط مستعدی هستند برای اینکه میکروب در آن نواحی جمع شود. بوی بد دهان ایجاد شود و باعث پوسیدگی دندان زیر و التهاب لثه شود. بنابراین شستشوی لبه‌های روکش که زیر لثه یا در کنار لثه قرار دارند می‌تواند شرایط خاصی را برای ما به وجود بیاورد.روکش‌ها مخصوصا زمانی که به‌صورت پل استفاده می‌شوند یعنی دندان‌هایی کشیده می‌شوند، دندان‌های مجاور تراشیده می‌شوند و زیر روکش قرار می‌گیرند و با یک پل این دندان‌ها به هم وصل می‌شود تا ناحیه بی‌دندانی ما پوشش داده شود. در این حالت چون روکش‌ها به هم متصل هستند و در ناحیه‌ی زیر دندانی وجود ندارد و مستقیما روکش روی لثه قرار می‌گیرد، دسترسی به این نواحی برای تمیز کردن یک مقدار مشکل می‌شود.

روکش هم می‌تواند روی دندان قرار بگیرد هم روی ایمپلنت، ایمپلنت درواقع بهترین جایگزین دندان ازدست‌رفته است که انشاالله در برنامه‌های بعدی برایتان راجع به آن بیشتر صحبت می‌کنم که می‌تواند روی آن‌یک یا چند واحد روکش قرار بگیرد چه روکش روی دندان باشد چه روکش روی ایمپلنت همان شرایط را ازلحاظ بهداشتی دارد. روی ایمپلنت‌ها هم می‌تواند پل قرار بگیرد، اگر تعداد ایمپلنت‌های ما بیشتر از یک واحد باشد می‌تواند به‌صورت پل به همدیگر وصل باشد و این اتصال باعث شود که دسترسی ما برای تمیز کردن این نواحی مشکل‌تر شود برای تمیز کردن این نواحی وسایل خاصی ساخته‌شده‌اند.روکش‌ها چه به‌صورت کل دهان چه به‌صورت تک دندان و چه به‌صورت پل قرار داشته باشند همه‌ی این‌ها چنین شرایطی را برای ما به وجود می‌آورند که به نکات بهداشت آن توجه داشته باشیم.

در ادامه نکات تکمیلی پیشگیری از پوسیدگی، یکی از ابزارهایی که برای تمیز کردن این نواحی ساخته‌شده نخ دندانی است به نام سوپرفلاس، سوپرفلاس در دو انتها باریک‌تر و سخت‌تر است و در قسمت میانی ضخامت بیشتر را دارد.بنابراین ما از ناحیه‌ی ظریف‌تر و باریک‌تر آن را وارد می‌کنیم و از قسمت ضخیم آن برای تمیز کردن آن ناحیه استفاده می‌کنیم. به این صورت زیر بریج را کاملا تمیز می‌کنیم. می‌توانم برای تمیز کردن این نواحی، وسیله‌ای به نام واترجت را به شما معرفی کنم که ممکن است به اشکال مختلفی وجود داشته باشد با طراحی‌های مختلف از برندهای مختلف که درواقع فرقی نمی‌کند مهم این است که آن ساختار اصلی را داشته باشد که یک مخزن آب دارد و یک وسیله‌ای دارد که با سری باریکی آب را با فشار بین دندان‌ها و لبه روکش اسپری می‌کند و ما می‌توانیم آن نواحی را که از طریق مسواک و نخ دندان دسترسی نداریم  را به‌خوبی با این وسیله تمیز کنیم. این وسیله را می‌توانید از داروخانه‌ها تهیه کنیم و حتما در تکمیل بهداشت دهان خود از این وسیله استفاده کنید یادآوری می‌کنم که هیچ‌چیزی جای مسواک و نخ دندان را نمی‌گیرد و هر چیزی که ما توصیه می‌کنیم علاوه بر مسواک و نخ دندان باید استفاده شود.

استفاده از واترجت در پیشگیری از پوسیدگی دندان
واترجت

یکی دیگر از شرایط ویژه‌ای که بهداشت دهان ما را تحت تاثیر قرار می‌دهد استفاده از دندان‌های مصنوعی است. ممکن است فردی تمام دندان‌های خود را ازدست‌داده باشد و از دندان مصنوعی کامل استفاده کند یا اینکه ممکن است بخشی از  دندان‌هایش را ازدست‌داده باشد و از دندان‌های مصنوعی  به‌صورت تیکه‌ای استفاده کند. ممکن است فردی دندان مصنوعی داشته باشد که متکی بر ایمپلنت باشد.از لحاظ بهداشتی هیچ‌کدام فرقی باهم ندارند.اولین نکته در نکات تکمیلی پیشگیری از پوسیدگی این است که باید حداقل در طول 24 ساعت، 8 ساعت دندان مصنوعی از دهان خارج شود برای اینکه بافت‌های ما استراحت کنند و دچار التهاب، ناراحتی و عفونت‌های قارچی نشوند. بنابراین سعی کنید شب تا صبح دندان مصنوعی را از دهانتان خارج کنید و آن را درون یک محلول یا یک مایع نگه‌دارید. می‌توانید درون آب یا آب‌نمک قرار دهید که خاصیت ضدعفونی‌کنندگی دارد و یا محلول‌های مخصوصی که در داروخانه‌ها وجود دارند برای که برای دندان‌های مصنوعی ساخته‌شده‌اند. حتما درون مایع باشد تا دچار خشکی و تغییر شکل نشود تا شما بتوانید سال‌های سال از آن استفاده کنید.

برای تمیز کردن دندان مصنوعی حتما باید در طول روز دو یا سه بار با مسواک نرم بدون خمیردندان تمیز کنید، چون خمیردندان باعث ماتی و از بین رفتن جلای دندان و کند شدن دندان مصنوعی می‌شود که به‌مرور زیبایی آن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. بنابراین یا با آب خالی یا با مایع صابون می‌توانید با مسواک نرم دندان مصنوعی خود را شستشو دهید. و دهان و لثه هارا با دهان‌شوی‌های روزانه یا با آب خالی یا آب‌نمک شستشو دهید حتی با یک مسواک نرم روی لثه‌ها به‌آرامی بکشید هم اینکه لثه‌ها ماساژ پیدا کند و هم اینکه اگر تعدادی دندان دارید کاملا آن دندان‌ها یا ایمپلنت‌هایی که زیر دندان مصنوعی است را کاملا با مسواک تمیز کنید تا درواقع سلامت دندان و ایمپلنت تضمین شود. بنابراین دندان‌های مصنوعی حتما در طول روز چند بار تمیز شوند و شب هم قبل از اینکه از دهان خود خارج کنید هم دهان و هم دندان مصنوعی را به این روش تمیز کنید.

یکی دیگر از ابزارهایی که برای شرایط خاص طراحی‌شده مسواک‌های بین‌دندانی هستند. گاهی اوقات فواصل بین دندان‌ها هستند که با نخ دندان و یا مسواک‌های معمولی به‌خوبی تمیز نمی‌شوند در آن موارد می‌توانید از مسواک‌های بین‌دندانی استفاده کنیم یا مواردی که تحلیل لثه و استخوان داریم. ریشه دندان‌ها بیرون آمده و در آن نواحی هم می‌توانیم از این مسواک‌ها استفاده کنیم. همچنین زمانی که براکت های ارتودنسی روی دندان‌های ما قرار دارند می‌توانیم لابه‌لا را با این مسواک‌ها تمیز کنیم. برای ارتودنسی مسواک‌های دیگری هم تهیه‌شده که موهای قسمت میانی کوتاه‌تر هستند و تارهای دو طرف بلندتر هستند  و در این وسط زمانی که ما مسواک را روی سطح دندان قرار می‌دهیم براکت هایی که روی سطح دندان هستند در وسط قرار می‌گیرند و تارهای طرفی می‌توانند به‌خوبی روی دندان‌های ما لغزش پیدا کنند و آن هارا تمیز کنند.

یکی از شرایط خاص دیگر بیماری دیابت است. دیابت می‌تواند تاثیر خیلی زیادی روی دهان و دندان ما بگذارد درواقع این تاثیر دوطرفه است. کسانی که مخصوصا بیماری‌های لثه، التهاب لثه و جرم  دارند، روی قند تاثیر می‌گذارد و قند را بالا می‌برد از طرفی قند خون می‌تواند روی لثه دندان بگذارد و بیماری‌های لثه را تشدید کند. پس ما با کنترل هردوی این‌ها باید به کاهش قند خون و کاهش بیماری‌های لثه کمک کنیم. چون در بیماران دیابتی دهان خشک می‌شود و بزاق که قبلا خدمت شما گفتم یک عامل پیشگیری از پوسیدگی دندان و عامل دفاعی بدن است. چون در دیابت خشکی دهان اتفاق می‌افتد، دندان‌ها خیلی مستعد پوسیدگی می‌شود. پس در دوران دیابت لازم است چکاپ های دندانپزشکی انجام شود و بهداشت دهان و دندان خیلی خوب رعایت شود، اگر جرم‌گیری نیاز است بسیار واجب است که خیلی سریع جرم‌گیری انجام شود که روی قند خون آن‌ها هم تاثیر منفی نداشته باشد. ضمن اینکه دیابتی‌های عزیز اگر قندشان تحت کنترل قرار داشته باشد می‌توانند از ایمپلنت برای جایگزین کردن دندان‌های ازدست‌رفته استفاده کنند. دیابتی‌ها به علت خشکی دهان از پروتزها و دندان‌های مصنوعی نمی‌توانند زیاد استفاده کنند و لثه آن را قبول نمی‌کند بنابراین ایمپلنت برایشان درمان بسیار مناسبی است که اگر قندشان کنترل شود و خیلی بالا نباشد خیلی راحت ما می‌توانیم به‌خوبی باکیفیت عالی ایمپلنت را انجام دهیم تا بتوانند از لذت غذا خوردن بهره‌مند شوند.شرایط دیگر در نکات تکمیلی پیشگیری از پوسیدگی، عادات بد دهانی هستند مثل سیگار کشیدن، سیگار می‌تواند روی رنگ لثه، دهان، زبان، مخاط دهان ما، لب‌ها و حتی پوست صورت ما تاثیر منفی داشته باشد. بوی بد دهان ایجاد کنند، روی دندان‌های ما جرم و پوسیدگی ایجاد کند، باعث لقی دندان، التهاب لثه، حتی باعث سرطان‌های دهان شود. بنابراین سیگار همان‌قدر که برای بدن ما مضر است برای محیط دهان ودندان هم مضر است. اگر ایمپلنت در دهان خود دارید سیگار می‌تواند باعث شکست درمان ایمپلنت و پس زدن ایمپلنت توسط لثه شود.

یکی دیگر از عادات بد الکل است که می‌تواند روی دندان‌های ما تاثیر منفی داشته باشد. مطالعات نشان دادند که  اگر دندانی را 14 روز داخل الکل بیندازیم بعد از آن‌که آن را بیرون می‌آوریم کاملا پودر می‌شود و از بین می‌رود. بنابراین ببینید که الکل چه تاثیر منفی می‌تواند روی دندان‌های ما داشته باشد. سیگار و الکل و مواد مخدر باعث کندی ترشح بزاق و خشکی دهان می‌شوند، باعث کندی جریان خون در لثه می‌شوند و سلامت دهان و لثه‌ی مارا به خطر می‌اندازند. در مورداستفاده زیاد از سیگار،مواد مخدر و الکل اتفاقی که می‌تواند بیفتد سرطان‌های دهان هستند این‌که بسیار شیوع آن بالا است و یکی از عوامل مهم سرطان‌های دهان مواد مخدر،سیگار و الکل‌های زیاد است.یکی دیگر از عادت‌های غلط استفاده از خلال‌دندان است. اگر زمانی شما دسترسی به مسواک ندارید و یک‌بار از خلال‌دندان استفاده کنید اشکالی ندارد ولی اگر کسانی که عادت دارند به‌صورت متداول در روز از خلال‌دندان استفاده می‌کنند به دندان و لثه‌ها آسیب می‌رسانند. توصیه می‌کنم مسواک‌های خود را هرسه ماه یک‌بار حتما تعویض کنید و از مسواک جدید استفاده کنید.

و اما نکته‌ی کلیدی و کلام آخر اگر تمام نکاتی که در برنامه‌های گذشته و این برنامه‌ای که به شما گفتم رعایت کنید بازهم ممکن است دچار پوسیدگی دندان شوید چون ممکن است ضعف‌هایی از لحاظ آناتومی  و از لحاظ ساختار دندان و ژنتیک در دندان‌های شما وجود داشته باشد که باعث ایجاد پوسیدگی دندان‌های شما شود. اما آن چیزی که می‌تواند تکمیل‌کننده‌ی بهداشت دهان باشد چکاپ دوره‌ای دندانپزشکی است. پس به شما توصیه می‌کنم در دوران‌های بحرانی مثل دوران بلوغ، کودکی، دوران بارداری حتما شش ماه یک‌بار و در دوران غیر بحرانی مثل سنین بالای 22 یا 23 سالگی و در شرایطی که، شرایط ویژه‌ای وجود ندارد مثلا مبتلا به بیماری دیابت نیستید سالی یک‌بار به دندانپزشکی مراجعه کنید، ویزیت شوید. دندان‌پزشک شما می‌تواند آن نقاط پوسیدگی که سطحی هستند و تازه شروع شدند و هیچ علامتی ندارند و شما متوجه آن نیستید یا التهاب لثه مختصری که وجود دارد و شما اصلا متوجه آن نیستید را پیدا کند و برای شما درمان کند با کمترین هزینه و کمترین وقتی‌که صرف می‌کنید خیلی راحت و بادوام خیلی زیاد برای شما درمان کند تا بهداشت دهان شما تکمیل شود و بتوانید عمر دندان‌هایتان را زیاد کنید و سلامت لثه خود را تضمین کنید و یک خواهشی در کلام آخر دارم زمانی که می‌خواهید به دندانپزشکی مراجعه کنید حتما مسواک بزنید، بهداشت فردی خود را رعایت کنید با لباس و دهان تمیز، خوشبو و معطر مراجعه کنید که دندان‌پزشک مایل باشد برای شما وقت صرف کند و دندان‌های شمارا با دقت و حوصله بالا درست کند .درواقع این احترامی است که شما به دندان‌پزشک خود دارید.

در برنامه‌های بعدی با مطالب بعدی در خدمت شما هستم خدا نگهدارتان.

تهیه شده در گروه مدرن نکات تکمیلی پیشگیری از پوسیدگی

نوشته شده توسط dentalcenter

http://clinicmodern.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *