امروز میخواهیم راجع نوع جدیدی از درمان و ترمیم به اینلی و آنلی دندان صحبت کنیم و باهم بررسی کنیم اینلی و آنلی در کجاها هستند. برای مقدمه بهتر است اینطوری شروع کنم وقتی یکدندانی پوسیده میشود احتیاج به ترمیم دارد خب امروزهترمیم هایی که باکیفیت بالا انجام میشود از اهمیت بالایی برخوردار است و این ترمیمها میتواند به صورت غیرمستقیم باشد یعنی جی؟ یعنی یک قالب معمولی گرفته در لابراتوار ساخته و آن ترمیم در داخل دهان بیمار قرار بگیرد که نوعی از این ترمیمها اینلی و آنلی هستند.
اینلی و آنلی چیست؟
اینلی و آنلی دندان هر دو روش ترمیم غیر مستقیم دندان هستند.یعنی هر دو خارج از دهان بیمار و در لابراتوار دندانپزشکی آماده می شوند.این دو روش زمانی استفاده که می شوند که خرابی برای پر کردن دندان بیش از حد باشد.اینلی و آنلی دندان می تواند استحکام دندان را تا 75 درصد افزایش دهد. اینلی به ترمیمی گفته میشود که برای سطح مرکزی دندان به کار میرود یعنی این ترمیم در سطح مرکزی و وسط دندان قرار میگیرد و آنلی باز به ترمیمی گفته میشود که بخش وسیعتری از دندان را پوشش میدهد به آنلی درواقع قالب تیکهای یا روکش تیکهای هم گفته میشود، چرا؟ چون بخش وسیعتری را پوشش میدهد خیلی راحت به صورت یک قالب یا روکش روی سطح دندان قرار میگیرد خب شاید براتون سؤال پیش بیاد که موارد استفاده از اینلی و آنلی چیست؟ خوشبختانه باید بهتون بگم که تقریباً برای اکثر دندانها و ترمیمها میتوانیم از اینلی و آنلی استفاده کنیم. حتی در مواقعی که دندان بیمار احتیاج به روکش دارد بازهم ما میتوانیم از اینلی وآنلی استفاده کنیم امروز بیشتر دندانپزشکان ترجیح میدهند بهجای اینکه سطح دندان بیمار را تراش بدهند و دندان را زیر روش ببرند برای حفظ درواقع نسل بیشتر تاج دندان، میآیند بجای اینکه دندان را روکش کنند از اینلی وآنلی استفاده میکنند حتی در مواقعی که ما بخش زیادی از دندان را ازدستدادهایم یا پوسیدگی دندان انقدر زیاد است که دیوارههای درواقع دندان ما را ضعیف کرده ما میتوانیم از اینلی وآنلی استفاده کنیم.
جنس مواد تشکیل دهنده در اینلی و آنلی دندان
بیمارانی که برای ترمیم درواقع دوست دارند از مادهای به نام آمالگام استفاده نکند دوست ندارند از آن ماده سیاه بهاصطلاح خودشان استفاده بشود ما میتوانیم باز از اینلی و آنلی استفاده کنیم، یا بیمارانی که دوست دارند درواقع ترمیم قبلی دندانشان را تعویض کنند، وقتی مراجعه میکنند ما میتوانیم به جای استفاده از کامپوزیت و آمالگام از اینلی و آنلی برای ترمیم دندانشان استفاده کنیم اینلی و آنلی هر دو از یک مواد ساختهشدهاند و موادی برای ترمیم شان استفاده میشود که هر دو از یک جنس هستند اینلی وآنلی میتواند از جنس خانواده سرامیکها، زیرکونیا، پرسلن، ایمکس و یا حتی میتواند از طلا هم باشد. اینلی و آنلی در برابر پوسیدگی خیلی مقاوم است؛ و بارها گفتهشده و شنیدهشده اگر بهداشت افراد و بیماران عزیزمان خوب باشد وقتی ما از ترمیم اینلی و آنلی استفاده میکنیم میتوانیم تا سی سال و یا حتی بیشتر دوام داشته باشد.
مزایا اینلی و آنلی دندان
- در مقایسه با پرکردن دندان به روش سنتی مقاومت بیشتری در برابر شکستگی و آسیب دیدگی دارد.
- مقاوم در برابر لکه
- بهبود ظاهر طبیعی دندان ها
- متناسب با شکل ، ساختار و رنگ طبیعی دندان بیمار ساخته می شود.
- بسته به مقدار پوسیدگی دندان بیمار می توانند تا 30 سال دوام داشته باشند.
اینلی دندان
اینلی ها با توجه به اندازه و عمق حفره پوسیدگی موجود روی دندان ، از ترکیب پرسلن و طلا ساخته می شوند.از اینلی دندان برای پوشاندن حفره پوسیدگی در مرکز دندان قابل استفاده است.
آنلی دندان
آنلی دندان بزرگ تر از اینلی دندان و کوچک تر از روکش های دندانی می باشد.آنلی دندان زمانی استفاده می شود که پوسیدگی دندان از مرکز آن به قسمت های کناری گسترش پیدا کرده باشد.
چرا اینلی و آنلی دندان؟
اینلی ها و آنلی ها باعث میشوند که از تجمع پلاک روی سطح دندان کم بشود یعنی ما اکثر تجمع پلاک روی سطح دندان را خیلی کمتر میبینیم وقتیکه از اینلی وآنلی استفاده میکنیم. چرا؟ چون پروسه اینلی و آنلی در لابراتوار است و این ترمیم در پروسههای لابراتواری ساخته میشود همانطور که میدانید ما در لابراتوار پروسههای مخصوص لابراتواری راداریم که خیلی باکیفیت بالا انجام میشود و وقتی برای پالیش نهایی سطح دندان اقدام میکنند از موادی استفاده میکنند که درواقع کیفیت آن ترمیم را خیلی بالا میبرد.
تقریباً تمام پالیش که در لابراتوار انجام میگیرد کیفیت خیلی بالایی دارد و ما نمیتوانیم آن مواد را درواقع در داخل دهان بیمار استفاده کنیم چرا؟ چون موادی که برای پالیش به کار میرود اگر داخل دهان بیمار استفاده بشود باعث سوزانندگی بافت لثه میشود و بیمار اذیت میشود، بزاق دهان بیمار درواقع خستگی بیمار، همه اینها مانع هستند که مانتوانیم درواقع آن ترمیم و آن پالیش نهایی را دردهان بیمار انجام بدهیم درواقع پالیشی که در لابراتوار توسط افراد لابراتوار انجام میشود و اینکه آن ترمیم داخل کوره میرود همهی اینها کیفیت آن ترمیم را بالا میبرد و باعث میشود که این ترمیم از تجمع پلاک روی دندان جلوگیری میکند و باعث دوام و طول عمر دندان میشود همهای اینها باز بستگی به بهداشت بیمارمان دارد یعنی اگر بیمارمان بهداشتش خوب باشد ترمیمی که از اینلی وآنلی استفاده میشود دوام طولانیتری دارد و اینکه خیلی مستحکمتر و کیفیت بالاتری نسبت به روکش دارد درنهایت باید بهتون بگم اگر دندانهایتان پوسیدهشده است و یا احتیاج به ترمیم دارد حتماً برای ترمیم اقدام کنید و سعی کنید که ترمیمی را انجام دهید که علاوه بر اینکه زیبایی دارد باعث عمر طولانی و درواقع سلامت دندانتان میشود.
مواد سازنده اینلی و آنلی دندان
این روکش ها می توانند از طلا ، کامپوزیت و پرسلن ساخته شوند.
اینلی و آنلی طلایی دندان
در گذشته از طلا به دلیل مقاومت بالای آن در ساخت این روکش ها استفاده می شد.اما با پیشرفت علم دندانپزشکی و مواد ترمیم همرنگ دندان دیگر استفاده از طلا برای اینکار رایج نیست.استفاده از مواد کامپوزیتی و پرسلن برای اینکار رایج تر شده است اما این دو نوع مستعد آسیب بیشتری در مقایسه با طلا هستند.
مزایا اینلی و آنلی طلا
- بسیار محکم و شکلپذیر
- احتمال شکستن آن بسیار کم است
- مقاومت بالا در برابر تغییر رنگ
معایب اینلی و آنلی طلا
- با رنگ طبیعی دندان ها همخوانی ندارد
- از کامپوزیت و پرسلن گرانتر است
اینلی و آنلی پرسلن دندان
در دندانپزشکی از مواد پرسلن برای ساخت روکش های دندان همرنگ ، هم شکل و کاربردی مانند دندان طبیعی استفاده می شود که این مواد را گزینه خوبی برای این کار می کند.
مزایا اینلی و آنلی پرسلن
- مواد مستحکم و با دوامی هستند
- در مقایسه با آمالگام کمتر مستعد شکستگی می باشد
- تطابق لازم با رنگ دندان های طبیعی را دارد
- مقاوم در برابر تغییر رنگ
معایب اینلی و آنلی پرسلن
- شکننده تر و ضعیف تر از نوع ساخته شده با طلا است
- علیرغم استحکامی که دارد انعطاف پذیر نیست و مستعد شکستن می باشد.
اینلی و آنلی کامپوزیت دندان
از اینلی و آنلی دندان نوع کامپوزیت زمانی استفاده می شود که حفره های پوسیدگی را با روش سنتی پر کردن دندان نتوان ترمیم کرد.کامپوزیت جایگزین مناسبی برای نوع طلا و پرسلن است و همان کارایی را دارد.
مزایا اینلی و آنلی کامپوزیت
- نسبت به روش سنتی پر کردن مسنحکم تر و احتمال شکستن آن کمتر است.
- ظاهری مانند دندان های طبیعی دارد.
معایب اینلی و آنلی کامپوزیت
- استحکام کمتر در مقایسه با اینلی و آنلی طلایی
- انعطاف پذیری کمتر در مقایسه با نوع پرسلن و طلایی
- در مقابل تغییر رنگ مقاوم نیست.
دیدگاهتان را بنویسید