دوره جامع پروتز دندان – قسمت دوم

کلینیک دندانپزشکی مدرن تازه های دندانپزشکی دوره جامع پروتز دندان – قسمت دوم
دکتر ندا برزویی در دوره جامع پروتز دندان

تازه های دندانپزشکی

دوره جامع پروتز دندان – قسمت دوم

ارسال شده توسط dentalcenter

در این برنامه به ادامه دوره جامع پروتز دندان می‌پردازیم: پس تصمیم می‌گیریم در کیس های مختلف که فضا نداریم، چطور این فضا را ایجاد کنید. این سمت مقابل بیمار است که این دندان خورد شده و باید کشیده شود و می‌بینید که فضا تحت تاثیر دندان‌های پایین چقدر بهم ریخته و اکلوژن بهم ریخته، سوپرا اراپشن درواقع تحلیل استخوان خیلی شدید وجود دارد که ما در این فضا نمی‌توانیم ایمپلنت خوبی را به بیمار تحویل دهیم. در چنین بیماری که دیپ بایت است به صورتش نگاه می‌کنیم اگر واقعا در صورتش دیپ بایت را دیدیم که لب‌های بیمار افتادگی پیدا کرده و جا داریم که چند میلی‌متر بایت را باز کنیم در آن صورت یک پروتز موقت به بیمار می‌دهیم با بایت بازتر که فاصله‌ی بین دندان هارا زیاد کند. بیمار پروتز را به مدت یک هفته استفاده کند و بعد بیمار را ببینیم، اگر که دچار خستگی‌های عضلانی شد و نتوانست بایت را تحمل کند، کاربن قرار دهیم و بایت را کم کنیم و بعد از چند روز که بیمار را دیدیم مجددا این کار را تکرار کنیم تا به یک بایتی برسیم که بیمار بتواند بایت را تحمل کند. در آن زمان می‌توانیم حدود 6ماه اجازه دهیم که بیمار آن را استفاده کند تا ببینیم شرایط چگونه خواهد شد.

دوره جامع پروتز دندان در کلینیک مدرن

بیمار به یک بایتی عادت کرده اگر ما یک‌دفعه بایت بیمار را باز کنیم نمی‌تواند تحمل کند، یا اینکه ایمپلنت‌ها را بگذاریم و روکش را قرار دهیم بعد بایت را زیاد کنیم و بیمار نتواند تحمل کند، مادیگر راه برگشتی نداریم. به همین دلیل پروتز موقت می‌دهیم و بیمار را کم‌کم عادت می‌دهیم تا بایت موردنظر آن را بدست آوریم و برای بیمار قابل تحمل باشد تا بتواند 6ماه زندگی کند اگر دیدیم بیمار 6 ماه با افزایش 2 میلی‌متری زندگی می‌کند و مشکلی ندارد می‌توانیم طرح درمان را جوری طراحی کنیم که در واقع 2 میلی‌متر فضا بدست آوردیم. و دندان‌هایی که خیلی سوپرا اراپشن دارند را روکش کنیم یا در جایی استخوان را کوتاه کنیم تا فضا ایجاد شود. این در زمانی است که می‌خواهیم بایت را باز کنیم.

کلاس های آموزش پروتز
دانشجویان باکو

اگر نخواهیم بایت را باز کنیم با روکش و اصلاح دندان مقابل می‌توانیم این کار را انجام دهیم. این کیس هم سخت است، دندان قدامی پایین را دارد و قدامی بالا را از دست داده است و زمانی که جراح می‌خواهد ایمپلنت بگذارد با مشکل برمی‌خورد. چون فیکسچرها می‌روند پالاتال قرار می‌گیرند. اگر بخواهیم دندان‌های پایین را برای زیبایی روکش کنیم می‌توانیم هم‌زمان روکش‌های فک بالا و فک پایین را انجام دهیم تا بتوانیم جت را ایجاد کنیم تا زیبایی بهتری به بیمار دهیم. دندانپزشکی یکی از مهارت‌هایش این است که شما بدانید چه کیسی سخت است که سمت آن بروید یا خیر. گاهی اوقات نمی‌دانید که کیس سخت است و به آن دست می‌زنید و در انجام درمان آن می‌مانید.

دانشجویان باکو - دوره جامع پروتز دندان
دانشجویان پزشکی باکو در دوره جامع پروتز دندان

در این تصویر می‌بینید که فضای اکلوزال ما از بین رفته و ما می‌توانیم این دندان هارا بکشیم و فک بالا و پایین را هردو باهم ایمپلنت کنیم. در این تصویر هم سوپرا اراپشن داریم و فضا کم شده در اینجا می‌توانیم با کوتاه کردن کاسپ دندان‌های بالا می‌توانیم این فضا را ایجاد کنیم. باید ببینیم بیمارمان چه چیزی می‌خواهد و چه شرایطی دارد. این بیمار می‌خواهد راحت غذا بخورد و الزامی نیست که دندان 7 را هم برایش ایمپلنت کنیم می‌توانیم دندان 6 را برایش ایمپلنت کنیم و آن را دچار دردسرهای پیچیده نکنیم. پس بسته به شرایط این موضوع را مدیریت می‌کنیم. باز بهم ریختگی اکلوزال می‌بینیم. و باز هم تیلت شدید مزیال و سوپرا اراپشن. اگر اینجا ایمپلنت بگذارید و روش روکش بیاید اینجا یک مثلثی ایجاد می‌شود و اینجا گیره غذایی خواهیم داشت و بیمار را خیلی اذیت می‌کند و ایمپلنت را هم دچار مشکل می‌کند به این دلیل که بهداشت را نمی‌تواند رعایت کند. پس حتما این باید اصلاح شود یا با ارتودنسی آپرایت کنیم یا اگر حوصله‌ی ارتودنسی را ندارد باید ببریم زیر روکش که باید عصب‌کشی هم بشود که بتوانیم یک پروتز خوب به آن دهیم.

باز هم روتیشن داریم تیلت مزیالی که می‌تواند روکش نامناسبی را به ما بدهد. باز شکستگی و پریدگی، گاهی اوقات اکلوژن را می‌خواهیم چک کنیم و بیمار دهانش را درست نبسته این را خیلی دقت کنید که در اینجا بیمار اکلوژنش درست نیست در ماکسیمم اینتر کاسپیشن قرار نگرفته و هنوز بررسی نشده. باز بیماری که دیپ بایت است کانین در کراست است فضای اینتر اکلوزال کم است روکش‌های فک بالا را می‌توانیم عوض کنیم یا دندان هارا بکشیم و ایمپلنت مجدد بگذاریم یا اینکه دیپ بایت بیمار را برطرف کنیم و بایت را باز کنیم.

پروتز دندان
جزوء دانشجویان باکو

بعد از اینکه معایناتمان انجام شد معاینات پاراکلینیکی را انجام می‌دهیم. همیشه یک opg و پانارومیک احتیاج داریم برای ایمپلنت، عکس تخصصی cbct، کست تشخیصی و فتوگرافی در واقع این دیتا هارا از بیمار ثبت می‌کنیم و از بیمار یک قالب می‌گیریم و کست تشخیصی تهیه می‌کنیم و فتوگرافی از صورت بیمار از زوایای مختلف تهیه می‌کنیم تا بتوانیم یک سری دیتا داشته باشیم و اگر بیمار مشکل سیستمیک دارد آن موارد سیستمیک را هم در پرونده‌اش قرار می‌دهیم تا پرونده تکمیل شود.

با عکس cbct  آشنایی دارید؟ عکس cbct یک اسکن است که فرقش با اسکن معمولی این است که اشعه به صورت مخروطی است و دقت کار بالا می‌رود، سرعت بالا می‌رود. یک نمای پانورامیک به ما می‌دهد.یک نما از سطح اکلوزال به ما می‌دهد و ازنماهای مختلف استخوان را بررسی می‌کنیم و تصاویر طبق شماره دیده و بررسی می‌شود. کات‌های مختلف باهم فاصله دارند در رادیولوژی این فاصله 2 میلی‌متر است تا بتوانید استخوان را بررسی کنید. استخوان یک قطر دارد و یک ارتفاع که در cbct مشخص شده و ارتفاع تا بردر تحتانی نیست تا فاکتور آناتومی که داریم است. در فک پایین فورامن منتال است که فاصله‌اش را باید داشته باشیم تا ببینیم استخوان برای ایمپلنت کافی است یا نه. این تصویر برای فک بالا است که ارتفاع را تا کف سینوس به ما نشان می‌دهد و از طرفی قطر را به ما نشان می‌دهد که باید ابعاد مناسب برای ایمپلنت داشته باشند. بعد از اینکه مدارکمان تکمیل شد مشاوره‌های تخصصی می‌گیریم اگر نیاز به مشاوره ارتودنسی است اگر ما بهم ریختگی دندانی داریم ارتودنسی همیشه درمانش مقدم است بر ایمپلنت چون ایمپلنت با نیروهای ارتودنسی حرکت نمی‌کند و درمان ما را دچار اختلال می‌کند. پس ابتدا ارتودنسی انجام می‌شود و بعد که تمام شد فضاهای باقی‌مانده با ایمپلنت پر می‌شود. اگر بیمار دچار بیماری پریو است از پریودنتیست مشاوره می‌گیریم. اگر بازسازی خیلی وسیع استخوانی احتیاج داریم از جراح فک و صورت و متخصص پروتز در شرایطی که پیچیدگی‌های پروتز وجود دارد. در دوره جامع پروتز دندان خانم امامی مدیر لابراتوار  هم حضور دارند که نظرشان را در مواقعی که مربوط به لابراتوار است حتما نظرخواهی می‌کنیم. و مشاوره‌ی ent متخصص گوش، حلق و بینی در مواردی که می‌خواهید جراحی سینوس انجام دهید. زمانی که کف سینوس پایین است و در فک بالا ارتفاع کمی دارید مثل این شرایط که در تصویر می‌بینید ارتفاع 4.7 میلی‌متر است و اینجا 4.2 میلی‌متر است ما حداقل ارتفاع 10 را می‌خواهیم وقتی ارتفاع کمتر از 10 است باید بازسازی انجام گیرد. اینجا چون سینوس را داریم در واقع کف سینوس را به روش‌های سینوس لیفت بالا می‌برند و این ارتفاع را ایجاد می‌کنند اما ببینید داخل سینوس یک مه آلودگی می‌بینیم یعنی این که سینوس بیماری است که ممکن است ترشحات عفونی باشد که با یک دوره آنتی‌بیوتیک کنترل می‌شود یا ممکن است کیست یا ضایعه‌ی پاتولوژیک باشد که متخصص گوش، حلق و بینی درمان می‌کند.

آموزش پروتز دندان
خانم امامی مدیر لابراتوار

در دوره جامع پروتز دندان به مهم‌ترین مسئله در ویزیت می‌پردازیم. مهم‌ترین مسئله در ویزیت چیست؟ آن مشکلی که بیمار به آن دلیل مراجعه کرده. یک موقع بیمار می‌آید و سرطان داخل دهانش است ولی می‌خواهد روی دندانش نگین بچسباند. ما وظیفه داریم بگوییم که سرطان داری ولی بیمار می‌خواهد نگین بچسباند و برود و نمی‌خواهد درمان شود. ما وظیفه خود را انجام می‌دهیم ولی آن کاری که برای بیمار انجام می‌دهیم کاری است در راستای خواسته‌ی بیمار است.

بزرگ‌ترین گله‌ی بیمار از دندانپزشک این است که بیمار گفته من این مشکل را دارم ولی دندانپزشک کار دیگری را انجام داده. می‌بینم که پزشک لطف کرده و یک کار اورژانسی را انجام داده ولی دندانپزشک برای خودش فکر کرده و درمان انجام داده بدون اینکه بیمار را توجیه کند که یک مشکل دیگری وجود دارد. و بیمار می‌گوید من دلم می‌خواهم مشکلم در آنجا باشد و من آمده‌ام یک درمان دیگر انجام دهم. و درمانش را نیمه‌کاره رها کرده و از دندانپزشک خود شاکی است. این دو بیمار chief complain باهم متفاوت است یکی بیمار جوانی است که دندان جلو را از دست داده یک دندانی بوده که پست داشته و می‌آید، می‌گوید که دیشب پست دندانش افتاده و الان دندان سانترال را ندارد و ما باید خیلی سریع زیبایی این بیمار را تامین کنیم ضمن اینکه باید ریشه کشیده شود و به آن ایمپلنت بدهیم ولی اول باید به آن فکر کنیم که چه کاری برای بیمار انجام دهیم که درخواستش بر طرف شود. بیمار دیگر که دندان 6 خود را چند سالی است کشیده و مشخص است چون دندان بالا حرکت کردند، استخوان تحلیل رفته. پس خیلی عجله برای این کار ندارد چون خیلی وقت است که دندانش را از دست داده . پس ما سر فرصت با تکنیک‌های خاص استخوان را بازسازی می‌کنیم و به آن ایمپلنت را می‌دهیم یک کار مطمئن زمان‌دار انجام می‌دهیم تا بیمار طی سال‌های آینده بتواند راحت غذا بخورد.

این دو بیمار شاید شرایط دهانیشان باهم یکی باشد ولی chief complain باهم یکی نیست. این مادربزرگ می‌آید و به زیبایی خود اهمیت می‌دهد و می‌خواهد یک کار سریع و خوب داشته باشد و نمی‌خواهد دهانش خالی باشد. ولی این پدربزرگ را فرزندانش می‌آورند و می‌گویند که دندان مصنوعی‌اش اذیت می‌کند و می‌خواهد راحت غذا بخورد. اگر به آن پدربزرگ بگویند که استخوانت ضعیف است و باید در بیمارستان بخوابی و از لگنت استخوان برداریم و پیوند کنیم و یک سال بعد بیایی ایمپلنت بگذاریم و شش ماه بعد پروتز بگذاریم اصلا نمی‌تواند تحمل کند یا خواسته‌اش این نیست شاید لازم باشد یک ایمپلنت در فک پایین برایش بگذاریم، دنچر را روی آن سوار کنیم تا اذیت نشود و در فک بالا هم دو ایمپلنت قرار دهیم استبیلیتی بدهیم تا بتواند راحت غذا بخورد. ولی این خانم را باید با دقت بیشتری با آن کار کنیم چون خواسته‌های بالاتری دارد. امید به زندگی، اهمیت مسائل ظاهری برایش مهم است.

تهیه شده در گروه مدرن دوره جامع پروتز دندان

نوشته شده توسط dentalcenter

http://clinicmodern.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *