با پیدایش درمان های جدید ، لبخند زیباتر در اختیار افراد بیشتری قرار گرفته است.یک از روش های محبوب زیبایی دندان ، بلیچینگ دندان است.رنگ طبیعی مینای دندان می تواند به دلایل مختلف به رنگ های زرد ، نارنجی ، قهوه ای ، خاکستری و حتی سبز یا آبی تغییر پیدا کند این دلایل می توانند لکه دار شدن در اثر مصرف چای ، قهوه و دخانیات باشد ، مصرف بیش از حد آنتی بیوتیک از جمله تتراسایکلین ، مصرف بیش از اندازه دهان شویه های دارای فلوراید هنگام رشد دندان ها ، پرکردن دندان ها و تغییر رنگ طبیعی دندان ها با افزایش سن باشد.
داروهای سفید کردن دندان از گذشته وجود داشتند و برخی از این روش شاید امروزه مضحک و خنده دار باشند اما موثر بوده اند.در قرن 17 میلادی افراد برای سفید شدن دندان های خود به آرایشگران مراجعه می کردند و آنها با استفاده از محلول های اسیدی اقدام به انجام اینکار می کردند این روش گرچه موفقیت آمیز بود اما به مرور زمان و با تکرار این کار باعث فرسایش و پوسیدگی دندان ها میشد.آخرین روش معمول که از سال 1940 تا 1989 که مقاله ای جدید در این زمینه منتشر شد رواج داشت استفاده از ژل اتر و هیدروژن پراکسید بود که ماندگاری 1 تا 2 ماهه داشت.
روش جدید اینکار که در سال 1989 ابداع شد بلیچینگ دندان نام گرفت.این روش با استفاده از کاربامید پراکسید کار سفید کردن دندان را انجام می دهد.در ادامه به این روش می پردازیم.روش های دیگری برای زیبایی دندان ها وجود دارد که از جمله آنها میتوان به کامپوزیت دندان اشاره کرد.
روش های بلیچینگ دندان
بلیچینگ روش های متفاوتی دارد که قصد داریم در این مطلب این روش ها را بیشتر به شما معرفی کنیم.
بلیچینگ دندان در مطب
1-اولین روش در کلینیک دندانپزشکی و یا مطب دندانپزشک انجام میپذیرد.در این روش دندانپزشک ابتدا دندان های شما را جرمگیری کرده و سپس میانی دندان شما را به ماده اکسید کننده آغشته می کند و با تاباندن نور خاص و یا لیزر به دندان های آغشته به اکسید کننده مینای دندان ها را سفیدتر میکند.این روش بلیچینگ دندان 3 تا 4 جلسه زمان می برد و هر جلسه 30 تا 60 دقیقه تا رسیدن به نتیجه مطلوب به طول می انجامد.
در این روش یک متد جدیدتر موجود است که نام آن power bleaching می باشد ،در این روش از هیدروژن پراکسید و تابش نور بصورت متمرکز استفاده می شود.این روش می تواند شما را در یک جلسه به نتیجه برساند.ماندگاری بلیچینگ دندان بیت یک تا سه سال می باشد و بعد از این مدت نیاز است تا این پروسه را تکرار کنید.هزینه این روش بستگی به کیفیت مواد و همچنین مرکزی که به آن مراجعه می کنید دارد.
بلیچینگ دندان در خانه
2-روش دوم بلیچینگ در خانه و طبق تجویز دندانپزشک صورت می گیرد.در این روش دندانپزشک مطابق شکل و اندازه دندان های شما قالبی برای نگهداری مواد بلیچینگ (کاربامید پراکسید یا هیدروژن پراکسید) می سازد.سپس شما در خانه با استفاده از این قالب باید مواد را روی دندان های خود برای سفید شدن آنها استفاده کنید.زمان لازم برای هربار استفاده بسته به تجویز دندانپزشک بین 30 دقیقه تا چند ساعت در روز و طی 1 تا 2 هفته می باشد.
سفید کردن دندان با پالپ آسیب دیده
3- بلیچینگ دندان با پالپ آسیب دیده روش سوم برای سفید کردن دندان است.قبل از توضیح درباره این روش باید درمورد پالپ دندان توضیح مختصری بدهیم.
به قسمت نرمی که در مرکز دندان قرار دارد پالپ دندان می گوییم.پالپ دندان شامل عروق خونی ، اعصاب و بافت همبندی می باشد.از پالپ از ریشه تا تاج دندان امتداد دارد و اعصاب ، عروق خونی و بافت همبندی را از ریشه به تاج دندان متصل می کند.
این روش سفید کردن دندان مناسب افرادی است که پالپ دندانی آنها آسیب دیده است.این آسیب دیدگی توسط دندانپزشک تشخیص داده می شود.زمانی که اجزا پالپ دندانی مرده باشند و یا صدمه دیده باشند از این روش می توان استفاده کرد.در این روش دندانپزشک حین انجام درمان روت کانال اقدام به شست و شوی پالپ دندانی با مواد بلیچینگ می کند.اگر پس از طی پروسه روت کانال این مشکل برطرف نشد اینبار دندانپزشک اقدام به بازکردن قسمت پالپ دندانی کرده و داخل آنرا با استفاده از مواد بلیچینگ و نور مخصوص چندین دقیقه تحت درمان قرار می دهد.
شاید ممکن باشد که این کار چند بار برای به نتیجه رسیدن تکرار شود.جایگزین این روش برای حل مشکل ، پر کردن قسمت پالپ دندانی با مواد بلیچینگ دندان و پرکردن دندان بطور موقت می باشد.بعد از چند روز به مراجعه مجدد و تخلیه مواد از قسمت پالپ دندان و پر کردن دندان بصورت دائم نیاز دارید.هزینه این روش بلیچینگ بستگی به تعداد دندان ها با پالپ آسیب دیده بستگی دارد.
بلیچینگ بدون تجویز پزشک
4-روش چهارم سفید کردن دندان با استفاده از مواد آماده و موجود در فروشگاه های لوازم آرایشی بهداشتی است.بیشتر افراد از این روش به دلیل اینکه هزینه بسیار کمتری به سایر روش ها دارد استفاده می کنند اما نتیجه این روش بلیچینگ دندان تضمین شده نمی باشد.بدون معاینه دندانپزشک و جرم گیری دندان ها و معاینه دندانپزشک نمی توان از نتیجه این کار مطمئن بود.
مزایا و معایب بلیچینگ دندان
این خدمت دندانپزشکی مانند سایر خدمات مزا و معایب خاص خود را دارد که شرح این موارد اولین وظیفه ما قبل از هرگونه عملی د راین رابطه می باشد.
مزایا
- دندان های براق و سفیدتری خواهید داشت!
- حداقل دوام این روش یک سال است و در صورت رعایت بهداشت دهان و دندان تا 3 سال دوام خواهد داشت.
- پروسه این روش سفید کردن دندان بسیار سریع است.
- روش کم هزینه تر نسبت به کامپوزیت و لمینت دندان.
- پیشرفت در فناوری ، مواد مورد استفاده و دستگاه ها موارد حساسیت در این روش را بسیار کم کرده است.
معایب
- اگر دندان پر کرده داشته باشید تاثر این روش روی آن دندان کمتر خواهد بود.
- حساسیت دندان ممکن است وجود داشته باشد.
- دوام این روش در برابر کامپوزیت دندان و لمینت دندان کمتر است و باید بعد از حداکثر 3 سال دوباره انجام شود.


علت تغییر رنگ و سایه انداختن دندانهای طبیعی چیست؟
- مصرف بیش از حد قهوه، چای، نوشابه و مشروبات الکلی
- استعمال دخانیات مانند سیگار و قلیان
- بهداشت ضعیف دندان، مسواک زدن نامناسب و عدم استفاده از نخ دندان
- وجود عفونتهای خاص دندانی و برخی بیماریهای خاص
- استفاده بیش ازحد داروهایی نظیر؛ تتراسایکلین و آنتی بیوتیک ها و داروهای ضد فشارخون
- ترمیم نامناسب و غیراصولی با آمالگام
- استفاده از دهانشویه یا خمیردندانهای با فلوراید بالا بهطور مداوم
- عواملی ارثی و ژنتیکی
- افزایش سن
مراحل بلیچینگ دندان
مشاوره و معاینه اولیه
قبل از اقدام به بلیچینگ یا سفید کردن دندان، توصیه میشود بیمار برای معاینه کامل دهان و دندان که شامل یک تاریخچه کامل پزشکی، دندانپزشکی و اجتماعی است، به مطب دندانپزشکی مراجعه کند. این شرححال به پزشک این امکان را میدهد تا ببیند که آیا درمانی وجود دارد که قبل از بلیچینگ باید انجام شود، مانند ترمیمها برای برداشتن پوسیدگی، و ارزیابی اینکه آیا بیمار نامزد مناسبی برای عمل بلیچینگ خواهد بود یا خیر. درادامه انواع روشهای بلیچینگ دندان را مورد بررسی دقیق قرار خواهیم داد.



روشهای طبیعی جایگزین
جوششیرین نوعی لکه بردار ایمن، کم ساینده و موثر است و باعث سفید شدن دندان میشود. تا به امروز، مطالعات بالینی بر روی جوششیرین گزارش میدهد که هیچگونه عوارض جانبی در مورد مصرف آن برای سفید کردن دندانها گزارش نشده است. همچنین جوششیرین حاوی ترکیبات اسید بافر است که باعث میشود یک خاصیت بیولوژیکی ضد باکتری در غلظتهای بالا بروز دهد و قادر به جلوگیری از رشد باکتریها شود. جوششیرین برای بیماران مستعد پوسیدگی دندان، یک راهکار طبیعی عالی برای سفید کردن دندان است.
چه افرادی باید در انجام بلیچینگ یا سفید کردن دندان محتاط عمل کنند؟
به بعضی از گروهها توصیه میشود که سفید کردن دندان را با احتیاط انجام دهند زیرا ممکن است بیشتر از سایرین در معرض عوارض جانبی باشند:
- بیمارانی که انتظارات غیرواقعی دارند
- حساسیت به پراکسید
- وجود دندانهای حساس
- دارای ترک عاج
- مشکلات مینا دندان
- فرسایش اسیدی
- تحلیل لثه
- پوسیدگی گسترده دندانی
- بیماریهای پریودنتال درمان نشده
- زنان باردار یا شیرده
- کودکان زیر 16 سال
- افراد دارای بهداشت دهان و دندان ضعیف
مراقبت و نگهداری پس از بلیچینگ یا سفید کردن دندان



برای طولانیتر شدن نتایج درمانی میتوان از راهکارهای مختلفی استفاده کرد:
- پس از خوردن و آشامیدن، دهان خود را با آب بشویید.
- از نخ دندان برای از بین بردن پلاک و بیوفیلم بین دندانها بهره بگیرید.
- در طی 2 روز اول به طور ویژه از دندانهای خود مراقبت کنید.
- مایعات بنوشید باعث لکهدار شدن و رنگ گرفتن دندانها نمیشود.
- غذاهای چسبنده کمتر استفاده کنید.
- از استعمال سیگار و قلیان خودداری کنید.
- روزی دو بار مسواک بزنید.
- از خمیردندانهای حاوی فلوراید استفاده کنید.