سلام عرض میکنم خدمت مهمانان عزیزمان خیر مقدم عرض میکنم خیلی خوشآمدید به ایران و به کلینیک مدرن. خدمتتان هستیم با همکارانم در تیم پروتز ایمپلنت کلینیک دندانپزشکی مدرن برای این که یک مقدار شما را آشنا کنیم با دوره های آموزشی پروتز دندان مسلما بعد از این چند روز شما قادر نخواهید بود به صورت صفر تا صد پروتز ایمپلنت را انجام دهید ولی آشنایی زیادی پیدا میکنید و بیس خیلی خوبی برایتان میشود برای این که
بتوانید در آینده پروتزهای ایمپلنت را به خوبی انجام دهید. آنچه که ما در اختیار شما میگذاریم تجربیات شخصی خودمان است ما هیچکدام نه متخصص هستیم نه مدرس دانشگاه در واقع ما طی چند سالی که با مدرن همکاری میکنیم به علت مراجعه بالای بیمار و سیستم خاص مدیریتی که توسط آقای مسلمی اجرا شده خیلی تجربیات خوبی کسب کردیم و آن دانستههایی که به شما میگوییم شاید اضافه شود به اطلاعاتی که از کتابها و اساتید دریافت کردید و بتواند بهتان کمک کند. در واقع این مطالب را معمولا اساتید در اختیار دانشجویان قرار نمیدهند و در کتابها نمینویسند، در واقع تجربیات شخصی خود ما است بنابراین اطلاعات را از کتابهایی که میشناسید میتوانید تکمیل کنید.
من دکتر ندا برزویی هستم سال 2004 از دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد تهران فارغالتحصیل شدم و در سال 2015 با آقای بابک مسلمی آشنا شدم و کلینیک مدرن را تاسیس کردیم و از آن زمان در سمت مدیریت درمان در خدمت ایشان هستم. در واقع مدیریت درمان واژهای است که خیلی در ایران شناختهشده نیست. در ایران یک همچین پوزیشنی وجود ندارد. این از خلاقیتهای آقای مسلمی بوده که همچین پوزیشنی را تعریف کردند و مسئولیتی به من دادهاند که خیلی ارزشمند است. با وجود این که اطلاعات دندانپزشکی زیادی نداشتند ولی من را جوری راهنمایی کردند که این کار را انجام دهم.
مدیریت بیماران بیدندان
امروز میپردازیم به مدیریت بیدندانی یا مدیریت بیماران بیدندان با تمرکز روی ایمپلنت چون ما امروز میخواهیم درباره ایمپلنت صحبت کنیم که بیماران بیدندان را به روشهای مختلفی درمان کنیم ولی امروز میخواهیم راجع به ایمپلنت صحبت کنیم. مدیریت یک بیماری میتواند به روشهای مشترک انجام شود که ایمپلنت هم فرقی با بیمارهای دیگر نمیکند. از معاینهی اولیه شروع میشود و بعد یک طرح درمان برای بیمار طراحی میکنیم، درمانها را اولویتبندی میکنیم و من که این کار را مدیریت میکنم و یک نظارت بر کار دارم و بیمار را در تیم درمانی هدایت میکنم. اگر شما خودتان در مطب خود انجام میدهیم که این قسمت اجرای درمان میشود که توسط خودتان انجام میشود. و نهایتا فالوآپی که در هر درمانی مخصوص به آن درمان است. در مورد ایمپلنت ما باید بیمارانمان را مادامالعمر فالوآپ کنیم.
مرحله اول معاینهی اولیه فیزیکال زمانی که بیمار وارد میشود و ما از نظر ظاهر نگاهش میکنیم و از همان ظاهر فیزیکی بیمار خیلی چیزها را میتوانیم دریافت کنیم این که بیمارمان از چه فرهنگی است، توان مالی آن چقدر است و یا به ظاهر خود اهمیت میدهد یا خیر آیا به بهداشت خود اهمیت میدهد یا خیر از لحاظ سلامتی آیا اعتیاد دارد یا خیر از همهی ابعاد میتوانیم بیمارمان را اسکن کلی کنیم تا بتوانیم برایش تصمیمگیری کنیم تا چه درمانی برای این بیمار میتواند مناسب باشد.
مرحله دوم وقتی بیمار روی یونیت مینشیند و دندانپزشک با آن صحبت میکند و قسمت سر و گردن را یک نگاه کلی میاندازیم تا ببینیم در ناحیه سر و گردن چیزی میبینیم که بتواند روی کار ما تاثیر بگذارد یا خیر. درباره شرایط سیستمیک از آن سوال میکنیم.
من برگههای ویزیت را روی میز شما قرار دادم که در کلینیک تهیهشده که یک برگه استاندارد باید آن شرایط سیستمیک را از بیمار خواسته باشد. بیماران در آن قسمت سیستمیک علامت میزنند ولی هیچوقت به آن اکتفا نکنید یعنی به صورت زبانی هم از بیمار سوال بپرسید. به طور مثال: از بیماری میپرسیم که قندتان بالا نیست میگوید وقتی دارو مصرف میکنم خوب است. گاهی اوقات بیماری دارند که برای ما آن شرایط مهم است ولی بیمار اصلا آن را یادداشت نمیکند و مهم نمیداند. بنابراین خودمان با بیمار چک میکنیم و حتما شرایط سیستمیک را چک میکنیم.
مرحله سوم معاینات داخل دهانی است و در ادامه معاینات پاراکلینیکی
مرحله چهارم مشاورههای تخصصی را میگیریم یعنی من به عنوان یک دندانپزشک عمومی که قرار است این کار را مدیریت کنم تمام اطلاعات بیمار را ثبت میکنم نهایتا از متخصصین مربوطه هم مشاوره میگیرم.
دوره های آموزشی پروتز دندان بررسی آسیمتری
در مورد سر و گردن اگر بخواهیم اطلاعاتی بدست بیاوریم باید به چه چیزهایی توجه کنیم؟ یکی از نکاتی که باید توجه داشته باشیم آسیمتری است. آیا در صورت بیمار آسیمتری میبینیم؟ آیا عدم تقارن وجود دارد یا کاملا صورتشان متقارن است؟ آیا ما التهاب و تورم غیرطبیعی در صورت بیمار میبینیم. در دوره های آموزشی پروتز دندان آسیمتری را بررسی میکنیم.
1- ممکن است این تورم پاتالوژیک باشد که برای ما خیلی اهمیت دارد و ممکن است پاتالوژیک نباشد.
2- ممکن است ضایعهای در صورت بیمار مشاهده شود. خیلی از ضایعات میتواند پوستی مخاطی باشند و ما با مخاط سروکار داریم. یک مخاط سالم باعث میشود که ما ایمپلنت موفق داشته باشیم.
3- لیب ساپورت بیمار را توجه میکنیم. بیمارانی که دنچر دارند میگوییم دنچر را از دهانشان دربیاورند، اگر ساپورت لب و گونه خود را از دست دادند در طرح درمان ما میتواند خیلی مهم باشد.
4- رابطهی بین فکین را بررسی میکنیم وقتی با بیمار صحبت میکنیم ببینیم که بیمار آیا کلس تری، کلس وان، دیب بایت که به چه صورت است.
5- یک سوم تحتانی صورت و ارتفاع را بررسی میکنیم. بعضی از بیماران به علت این که سالهاست که دندانهای خود را از دست دادهاند یا سایشهای شدید دارند در واقع 7.30ویدیشان کوتاه شده و وقتی که دهانشان را در رست میبندند لبشان حالت افتادگی پیدا میکند این میتواند یک دیتایی به ما بدهد که روی طرح درمان ما تاثیر بگذارد.
تصاویری باهم میبینیم از آسیمتری بودن صورت آن، قرینه را در صورت آن میبینیم . حالت چشمها، کشیدگی عضلات، قسمت لثهای یک سمت بیشتر دیده میشود و یک سمت کمتر. زمانی که ما این عکس را از بیمار تهیه میکنیم یا یک آینه به دستش میدهید قبل از درمان که بعد از درمان بیمار برایمان دردسری ایجاد نمیکند. در غیر این صورت باشد بعد از درمان یک آینه به دست خود میگیرد و میگوید شما باعث شدید این غیر قرینهای به وجود بیاید. یعنی بیماران خودشان قبل از جراحی توجه به مشکلات نمیکنند و بعد از این که ما برایشان کار انجام میدهیم خیلی فوکوس میکنند و تازه متوجه این اشکالات میشوند و ما هرکاری انجام دهیم نمیتوانیم به آنها اثبات کنیم که این مشکلات از قبل بوده. پس با معاینات قبلی و در جریان گذاشتن بیمار که بگوییم تا چه حد میتوانیم این مشکل را حل کنیم. در این تصویر یک بیماری را میبینیم که لیب ساپرتش را از دست داده یعنی یک بیمار مسنی که دنچر را از دهان خود درآورده و لیبساپورت از بین رفته. در این صورت انتظار از ایمپلنت خیلی بالا است و فکر میکنند با ایمپلنت میتوانیم همهچیز را به آنها برگردانیم در صورتی که ما باید برای بیمار توضیح دهیم که شما این مشکل را دارید و طرح درمان را برایشان توضیح دهیم که با این طرح درمان میتوانید لیبساپورت را به شما برگردانیم و با درمان دیگر نمیشود به شما برگرداند و خود بیمار حق انتخاب داشته باشد.
آموزش عملی پروتز دندان
معاینات داخل دهان
زمانی که بیمار را ویزیت میکنید با دید پروتز ایمپلنت بیمار را ویزیت کنید. ما یک معاینهی کامل احتیاج داریم پریودنشیون و آنچه بر پریودنشیون تاثیر دارد اگر استین داخل دهانش است، پلاک، جرم و بیماریهای مختلف مثل تحلیل لثه و تحلیل استخوان دارد. دندان هارا دانه به دانه بررسی میکنیم و هر ناحیه از دندانها که پوسیدگی داشته باشد علامت میزنیم. اگر لقی ببنیم و موارد دیگر را بررسی میکنیم. بعد از این که دندان هارا چک کردیم آن هارا در اکلوژن قرار دهید و بررسی کنید که آیا بیمار چه نوع اکلوژنی دارد کلس وان، کلس تری به لحاظ دنتال و اوربایت آن به چه صورتی است آیا دیبایت یا اپن بایت است. درباره اورجت که آیا اورجت نرمال دارد یا نه. در مورد فضاها که در ایمپلنت بسیار مهم است و این که در دندانی روتیشن، سوپرا اراپشن وجود دارد و کسایی که سایش، شکستگی، پریدگی در دندانهایشان دارند این به ما میگوید که بعد از این که درمان تمام شد به بیمار نایت گارد دهیم و آموزش دهیم که در طول روز رژیم غذایی نرم داشته باشد و نیروهای سنگین وارد نکند و در طول شب هم از نایت گارد استفاده کند زیرا ایمپلنت در یک سال اول نیروهای زیاد را نمیتواند تحمل کند و بیمار باید از آن ایمپلنتها مراقبت کند.
به اکلوژن خیلی توجه کنید زیرا در درمان ما بسیار موثر است. این بیمار پوسیدگیهای خیلی متعددی و بهداشت ضعیفی دارد. این بیمار اصلا کاندید ایمپلنت نیست باید پوسیدگیهایش برطرف شود. و این بیمار با داشتن پلاک و پوسیدگیهای شدید هم کاندید خوبی برای ایمپلنت نیست ابتدا باید آموزشهای اولیه را ببیند و درمانهایش را انجام دهد تا برایش ایمپلنت گذاشته شود. در این تصویر آب پراکشن میبینید که نشان میدهد نیروهای اکلوزالی خیلی سنگین هستند و ما اگر درمان انجام دهیم روکش در دهان بیمار میشکند یا ایمپلنت بگذاریم پیچ یا خود آن میشکند و دچار مشکل میشود بنابراین اگر این مشکلات را میبینیم باید بیمار را به سمت رژیم غذایی نرم ببریم و باید از نایت گارد استفاده کند. عرض کردن که به فضاها خیلی باید دقت کنید و برای ما مهم است که ما با یک دید پروتزی بیمار را میبینیم. بیمار در نواحی دندان ندارد و به علت این که سالها است که دندان ندارد اکلوژن بهم ریخته است و ما برای گذاشتن ایمپلنت و روکش آن دچار مشکل میشویم بنابراین بسته به شرایط و خواستهی بیمار باید اصلاح انجام گیرد. دندان مقابل کشیده شود و آن هم ایمپلنت شود یا بایت بیمار را باز کنیم که خدمتتان میگویم.
تهیه شده در گروه کلینیک دندانپزشکی مدرن دوره های آموزشی پروتز دندان
دیدگاهتان را بنویسید