برای اکثر ما پیش امده است که هنگاهی که اب سرد یا ترشی یا مواد غذایی که باعث ایجاد تغییرات دمایی در دهان ما میشوند مصرف میکنیم دچار درد های مقطعی و موقتی میشویم که نشان از حساسیت دندان ها دارد. حساسیت دندان ها میتواند علل مختلفی داشته باشد که در این مقاله شما را با این علل و چگونگی درمان حساسیت دندان ها اشنا میکنیم.
همراه ما باشید کلینیک دندانپزشکی نوین !
حساسیت دندان چیست؟
حساسیت دندان ها میتواند به صورت دردهای موقتی و یا مزمن در نتیجه پاسخ به عوامل محرک و ایجاد کننده این درد ها بروز کند و باطبع یک دندان یا چند دندان شما را میتواند درگیر کند و از جمله علل که باعث ایجاد این درد میشود میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- نوشیدن آب سرد یا گرم
- مصرف غذاهای سرد یا گرم
- حس تیر کشیدن دندان در هنگام مسواک زدن و همچنین در هنگام نخ دندان کشیدن
- هوای سرد
- دهانشویه الکلی
- ترشی ها و غذاهای اسیدی
- ترک های دندانی
- پوسیدگی های نزدیک به عصب دندان
- سایش دندانی ( دندان قروچه )
نکته : این علائم میتواند در طول زمان از بین برود و یا مجدد بروز کند و شدت درد از خفیف تا شدید متغییر میباشد.
به صورت کلی افرادی که دارای مینای نازک تر نسبت به دیگر افراد هستند دارای دندان های حساس تری هستند. مینای دندان در واقع لایه بیرونی دندان است که از دندان در برابر اسیب های وارده جلوگیری میکند.
از علل فرسودگی مینای دندان میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
- مسواک زدن به شیوه نادرست: اگر به صورت اصولی مسواک نزنیم باعث تحلیل لثه ها شده و موجبات حساسیت دندانی را فراهم میکنیم .
- استفاده از مسواک زبر: استفاده از مسواک های زبر باعث از بین رفتن مینای دندان شده و موجبات فرسودگی آن را فراهم میکند.
- خوردن یا نوشیدن غذاهای اسیدی: غذاهای اسیدی به واسطه اسیدی که دارند باعث تخریب و فرسودگی مینای دندان شده و موجبات حساسیت دندانی را فراهم میکند.
- ریفلاکس معده : ریفلاکس معده میتواند اسید را از معده و مری به دهان بازگرداند و در طولانی مدت دندان ها را از بین ببرد.
- استفراغ مکرر
- پوسیدگی دندان ها
- بلیچینگ( سفید کردن دندان ها)
در مقابل اجتناب از مصرف موادغذایی اسیدی بهتر است از مواد غذایی ماننده:
- شیر
- پنیر
- سبزیجات و مواد غذایی قیبر دار
- ماست و مواد غذایی غنی از مواد کلسیم
- چای سبز به ازای چای معمولی
- ادامس های فاقد شکر
استفاده کنیم تا سبب افزایش مواد معدنی و کلسیم در بزاق دهان شویم. اما نکته قابل حائز اهمیت این است که در مواردی که مواد غذایی اسیدی هستند استفاده کردیم بلافاصله بعد از ان مسواک نزنیم و چند ساعتی صبر کنیم و بعد از ان مسواک بزنیم تا از پخش کردن اسید حاصل از ماده غذایی بر روی دندان خودداری کنیم.
درمان حساسیت دندان
انواع روش های گوناگونی را داریم برای درمان این مشکل:
- استفاده از خمیر دندان های حاوی فلوراید به صورت روزانه
- استفاده از دهان شویه های فاقد الکل
- استفاده از ژل فلوراید
- رعایت بهداشت دهان دندانی
- استفاده از محافظ های دندانی شبانه برای جلوگیری از دندان قروچه
- عصب کشی ( درمان ریشه یا اندو )
- جراحی لیفت لثه
- باندینگ, روکش , یا روش اینله و انله
درمان خانگی برای حساسیت دندانی
- جوش شیرین: مینای آسیبدیده، دندانها را در معرض خطر حساسیت قرار میدهد. اگر ترشح بزاق در دهانتان کم یا بیش از حد باشد، ممکن است دندانها ضعیف شوند و مشکل حساسیت بدتر میشود. این پودر تولید بزاق دهان را کنترل می کند. جوش شیرین نه تنها باعث کاهش درد ناشی از حساسیت دندان میشود، بلکه دندانهای شما را نیز روشن و سفید نگه میدارد.
- زنجبیل: یکی دیگر از راههای درمان حساسیت دندان و کاهش درد آن، استفاده از زنجبیل است. شما میتوانید آب زنجبیل مصرف کنید و این آب را روی دندانهای حساس خود قرار دهید. بهتر است این کار را قبل از رفتن به رخت خواب انجام دهید. همچنین میتوانید دمنوش زنجبیل را در دهان تان غرغره کرده و نگه دارید.
- عصاره وانیل: عصاره وانیل آرام بخش بوده و میتواند درد را کم کرده و حساسیت را کنترل کند. برای درمان حساسیت دندان میتوانید توپ پنبه را در عصاره وانیل خیس کنید و آن را روی دندانهای حساس خود قرار دهید. اجازه بدهید به مدت چند دقیقه بماند تا درد و ناراحتی کم شود.
- آب گرم و نمک: یک لیوان از مخلوط آب گرم و نمک به درمان حساسیت دندان شما کمک زیادی می کند. یک قاشق چایخوری نمک را با یک لیوان آب گرم مخلوط کنید و دهان خود را با آن به طور کامل شستشو دهید. با این کار شما میتوانید با باکتریهایی که سبب بروز حساسیت دندان میشوند، مبارزه کنید.
- میخک: میخک دارای خواص ضد باکتری، ضد التهابی، بیحسکننده و آنتیاکسیدانی است که به درمان حساسیت دندان شما کمک می کند. روغن میخک یک داروی بیحسی به عنوان مسکن درد و حساسیت دندان است. شما میتوانید میخک کامل را روی دندان حساس خود نگه دارید تا زمانی که کاملا جویده شود. بعد آن را دور بریزید. همچنین میتوانید چند قطره روغن میخک را با یک لیوان آب گرم مخلوط کنید و آن را به عنوان دهان شویه استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید