در این مقاله درباره تحلیل استخوان فک که همان استخوان آلوئول یا پریودنتال است و عوارض ناشی از آن و راه های پیشگیری و درمان آن بعد از کشیدن دندان و انجام ایمپلنت توضیح داده خواهد شد.
مفهوم استخوان آلوئول یا پریودنتال
استخوان فک ما شامل دو قسمت است. تنه اصلی استخوان و قسمت آلوئول یا پریودنتال.
استخوان آلوئول یا پریودنتال همان استخوانی است که دور تا دور ریشه های دندان ما را فرا گرفته است و در واقع حمایت کننده و نگه دارنده دندان های ما است و مستقیما نیرو های حاصل از جویدن را تحمل می کند. وقتی صحبت از تحلیل استخوان آلوئول است منظور دقیقا همان استخوان فک و استخوان اطراف دندان است.
روند تغییرات استخوانی در کل بدن
استخوان های بدن انسان از بدو جنینی تا آخر عمر مدام در حال تغییر و تحول است. این تغییر و تحولات را ریمدلینگ میگویند که شامل دو بخش است. استخوان سازی و تحلیل استخوان.
در دوره ای خاص از سنین مانند سن رشد، فرایند استخوان سازی شدید تر انجام می شود و حجم استخوان ها در آن دوران بیشتر است. در این زمان استخوان سازی بر تحلیل استخوان غلبه می کند.
و یا زمانی که ورزش می کنیم و عضلات مجاور استخوان های ما در تحرک هستند روند استخوان سازی به خوبی انجام می شود و حجم آن ها زیاد می شود.
اما در سنین پیری و کهن سالی این روند بر عکس است و روند تحلیل استخوان بر استخوان سازی غلبه می کند، که حجم استخوان ها کوچک تر می شود. به همین دلیل انسان های کهن سال جسته کوچکتری نسبت به جوانی و نوجوانی خود دارند.
همچنین اگر عضلات ما به هر دلیلی کار نکنند و تحرک نداشته باشند استخوان مجاورشان تحلیل میرود و به مرور حجم کمتری می گیرد و جسته آن قسمت از استخوان کوچکتر و ضعیف تر می شود.
مانند کسانی که قطع نخاع می شوند، ای افراد جسته بالا تنه شان نرمال و بزرگ است ولی جسته پاهایشان به مرور زمان بسیار کوچک می شود. به دلیل این است که عضلات و استخوان های آن ناحیه از بدنشان تحلیل رفته است.
این روند در استخوان فک هم صادق است و دندان های ما در هنگام جویدن یا وارد کردن نیرو به صورت مستقیم به استخوان فک، باعث می شوند که فرایند استخوان سازی مرتبا در فک ما انجام شود و حجم مناسب خود را داشته باشد.
عوامل ایجاد کننده تحلیل استخوان آلوئول یا پریودنتال
همانطور که در بالا گفته شد نیرو وارد کردن به استخوان می تواند حجم آن را حفظ کند. بنابراین کشیدن دندان و یا از دست دادن آن به هر دلیلی یکی از عواملی است که نیرو را از روی استخوان شما بر می دارد که در این صورت باعث تحلیل استخوان آلوئول میشود.
میکروب ها از دیگر عوامل ایجاد تحلیل استخوان آلوئول هستند. زمانی که ما به هر دلیلی دچار بیماری های لثه می شویم و میکروب ها در زیر لثه ما که محافظ استخوان اطراف دندان است، نفوذ می کنند باعث ملتهب شدن لثه و کنار رفتن آن و قطع شدن اتصالاتش با استخوان می شوند و در نهایت به استخوان نفوذ می کنند و باعث تحلیل آن می شود و ممکن است به کشیدن دندان هم منجر شود.
همچنین در برخی از افراد عوامل ژنتیکی باعث می شود که به بیماری های لثه مبتلا شوند که در این صورت رعایت بهداشت به تنهایی از این بیماری جلوگیری نمی کند. هر چند مطالعات نشان می دهد نحوه رعایت بهداشت و مراقبت های دهان و دندان می تواند تا حد زیادی از این نوع بیماری ها جلوگیری و پیشگیری و یا روند آن را کند.
عامل بعدی، ضربات شدید و غیر استانداردی است که به سطح دندان وارد می شود. اگر دندان های فک بالا و پایین به صورت یک نواخت تمام سطوح آن ها به هم برخورد نداشته باشد و دندانی یا دندان هایی در میان آن ها کج باشد و تماس بیشتری با ناحیه اطراف داشته باشد، یعنی آن ناحیه مرتبا در حال دریافت نیروی غیر استاندارد و ضربه است که این خود باعث تحلیل استخوان دندان می شود.
یک دلیل دیگر می تواند درست و اصولی اجرا نشدن ارتودنسی باشد که اگر با استاندارد پیاده نشده باشد باعث تحلیل استخوان آلوئول شما خواهد شد.
علل و عوارض ناشی تحلیل استخوان فک
اگر دندانی موجود باشد و استخوان اطراف آن تحلیل برود چند عارضه ایجاد می کند. اول اینکه ریشه دندان بیرون می آید و بالا تر از سطح لثه قرار می گیرد و استخوان و لثه پایین تر از سطح ریشه می رود که باعث می شود دندان شما بسیار حساس شود تا حدی که در دم و باز دم تنفس، دندان شما تیر می کشد.
یا در زمان خوردن چیز های گرم، سرد و یا شیرینی جات این حساسیت بیشتر و بیشتر حس می شود. که خیلی از مواقع همین تحلیل استخوان آلوئول باعث این مسئله شده است.
اگر دلیل تحلیل استخوان فک ، کشیدن دندان باشد و تحلیل در قسمت بی دندانی شکل گرفته باشد شما را دچار عوارضی خواهد کرد. به عنوان مثال اگر بخواهید در آن جا از ایمپلنت استفاده کنید مجبور هستید قبل از انجام درمان، استخوان فک خود را بازسازی و تقویت کنید که این موضوع هزینه بر و زمان بر است. و حتی بعد از درمان شدن، ایمپلنت کاشته شدن عمر استاندارد خود را مانند استخوان فک شما ندارد.
به این دلیل که هر چقدر هم دارو ها و مواد استفاده شده برای تقویت استخوان فک شما با کیفیت و مرغوب باشد باز هم مانند استخوان واقعی فک شما عمل نخواهد کرد پس عمر ایمپلنت شما هم کوتاه می شود.
و زمانی هم که بخواهید از پروتز های متحرک استفاده کنید دردسر های خاص خود را دارد که باعث زخم و التهام لثه شما می شود.
درمان و پیشگیری از تحلیل استخوان فک
پیگیری همیشه و همیشه به درمان اولویت دارد. پس اگر عواملی برای رعایت کردن وجود دارد بهتر است همیشه آن ها را به بهترین نحو رعایت کنیم چه قبل و چه بعد از ایمپلنت تا بتوانیم دندان هایمان را سالم تر نگه داریم.
بنابر این چکاپ های دوره ای دندانپزشکی، بهداشت دهان و دندان و همه موارد پیشگیری را بهتر است رعایت کنیم تا از عواملی مانند تاثیر دیابت، بهداشت، میکروب، ژنتیک و … در تحلیل استخوان فک جلوگیری کنیم.
اگر دندانی به هر دلیلی از دست رفت یا همان عمل کشیدن دندان را انجام دادیم در زود ترین فرصت آن را در یک کلینیک دندانپزشکی معتبر با ایمپلنت دندانی جایگزین کنیم تا استخوان فک مان حفظ شود.
برای درمان تحلیل استخوان آلوئول هم از تکنیک های خاص استفاده می شود. یکی از راه ها این است که معمولا از استخوان نواحی دیگر عمل پیوند انجام می شود به ناحیه تحلیل رفته و همچنین از مواد پودر استخوان و سایر مواد بازسازی استخوان استفاده می شود.
اما بعضی مواقع با همه این تکنیک ها باز هم استخوان فرد بازسازی نمی شود و عواقب آن گریبان گیر بیمار می شود.
بنابراین تا جایی که ممکن است از تحلیل استخوان فک تان پیشگیری کنید.
دیدگاهتان را بنویسید