آشنایی با قسمت های مختلف دستیاری و دندانپزشکی _ قسمت سوم

کلینیک دندانپزشکی مدرن دوره آموزش دستیاری دندانپزشکی آشنایی با قسمت های مختلف دستیاری و دندانپزشکی _ قسمت سوم
دستیار-دندانپزشک-کلینیک-دندانپزشکی-مدرن

دوره آموزش دستیاری دندانپزشکی

آشنایی با قسمت های مختلف دستیاری و دندانپزشکی _ قسمت سوم

ارسال شده توسط dentalcenter

 

در خدمتتان هستیم با قسمت سوم دوره آموزش دستیار دندانپزشک، امیدوارم تا اینجا کار تا حدودی با حرفه دستیاری دندانپزشکی آشنایی پیدا کرده باشید.

افرادی که حرفه دستیاری دندانپزشکی را انتخاب میکنند لازم است که از مسولیت پذیری بالایی برخوردار باشند و شناخت لازم را نسبت به حیطه کاری خود داشته باشند، و با دقت بالایی در حرفه خود ظاهر شوند.

معرفی قسمت های مختلف دندانپزشکی

در این قسمت از برنامه به معرفی قسمت های مختلف دندانپزشکی میپردازیم و اینکه چه بخش هایی در دندانپزشکی وجود دارد:

شما عزیزی که به عنوان دستیار دندانپزشکی قرار است در کنار یونیت قرار بگیرید لازمه اول این است بدانید که دستیار چه پزشکی هستید منظور به تخصص آن پزشک است بر فرض متخصص اندو ( درمان ریشه ) هستند ، یا متخصص زیبایی هستند و ….تا با توجه به آن بتوانید یونیت خود را اماده کنید.

خدمتتان عرض کردیم در جلسات قبل که تقریبا 12_13 بخش گوناگون در دندان پزشکی وجود دارد، که هر کدام از این بخش ها متخصصین خوذشان را دارند و در حوزه کاری خودشان فعالیت میکنند.

ممکن است در کنار پزشکی قرار بگیریم که ایشان متخصص اندو ( درمان ریشه ) هستند و نقطه تمرکزی ایشان برای درمان ناحیه ای از دندان است که عملا دید کافی نسبت به آن وجود ندارد و در زیر لثه قرار دارد و به این متخصص در اصطلاح اندودانتیکس هم گفته میشود.

حال زمانی که قرار باشد دستیار این پزشک باشید باید وسایلی را که مرتبط با درمان ریشه ( اندو ) است را فراهم کنید، لازم به ذکر است که ممکن است گاها در حین درمان ابزار یا وسایلی را نیز احتیاج داشته باشید و اون خط درمانی تغییر کند و این یک مسئله جداگانه است، اما در کل که هر درمان و پزشک متخصص آن درمان یک چهار چوب کلی را دارد که باید به آن توجه کنید.

دستیار-دندانپزشک-کلینیک-دندانپزشکی-مدرن
دستیار-دندانپزشک-کلینیک-دندانپزشکی-مدرن

 

جراحان فک و صورت

قسمت بعدی جراحی دهان و فک و صورت هست که متخصصینی که این کار را انجام میدهند عملا معروف هستند به جراحان فک و صورت.

خب اینها در زمینه های خیلی وسیعی در چارچوب های بیمارستانی خیلی وقت ها درمان هایی تحت بیهوشی انجام می شود حالا این بیهوشی ممکن است موضعی باشد و ممکن است بیهوشی کامل باشد پس درمان هایی که پیچیده هستند و توسط جراحان انجام میشود بیشتر در محیط های بیمارستانی است.

خب ممکن است این سوال پیش بیایید که همه ی جراحان که در بیمارستان فعالیت میکند قسمتی از کار آن ها در بیمارستان هست قسمتی در همین چار چوب مطب و کلینیک تعریف شده ، در حد بیمارستان نیست ولی کارهایی که خیلی حساس هستندمثل:

1_ جراحی هایی ایمپلنت

2_ جراحی های بازسازی و پیوند لثه

3_ جراحی دندان عقل

 این درمان ها تحت نظر جراحان بهتر است انجام شود و در حیطه ی کاری آن ها گنجانده شده است.

ارتودنسی

رشته ی بعدی که می توانیم به آن اشاره بکنیم ارتودنسی هست یا ارتودنتیکس که به متخصص آن ارتودنتیست میگویند که در حیطه ی وظایف خود می آیند ناهنجاری هایی در ریتم دندانی آن مراجعه کننده وجود دارد بررسی می کنند.

توسط دیتاهایی که از مراجعه کننده میخواهند آن دیتاها (اطلاعات) ، عکس های اولیه هست ، سابقه ی ارثی بودن آن مشکل در خانواده و شناسایی آن و اطلاع رسانی به همراهان آن شخص اصولا تو رنج سنی پایین به ارتودنتیست مراجعه می کنند و میخواهند که اگر قرار است پیش گیری از یک پروسه ی درمانی خیلی سنگین باشد از سنین شاید دوازده سالگی بهترین سن شناسایی شده برای ارتودنسی شروع میکند و تحت نظر هستند.

خیلی ها درمان خودشان را در آن سن شروع میکنند، خیلی ها تحت نظر هستند تا به یک بلوغ فکی برسند زیر نظر متخصص که هم خودشان در آرامش خاطر باشند و هم متخصص می دانند که بهترین زمان برای شروع درمان آن ها چی هست.

پس سومین رشته ای که ما به آن اشاره کردیم ارتودنسی بود.

لثه

خب قسمت بعدی در ارتباط با رشته ای هست که مربوط می باشد به لثه زمانی که فردی مشکل لثه دارد نشست لثه داشت یا در آینده ای نه چندان دور مشکل لثه به وجود می آید خون ریزی شدیدی دارد دچار لقی هست مربوط میشود به متخصص لثه.

متخصص لثه توسط دیتاهای که دارد و با بررسی عکس های اولیه می آید مشکلاتی که مربوط میشود به بافت نگه دارنده دندان که همان لثه است بررسی میکند و حالا شروع میکند از قبیل پیشگیری و یا درمان پس مشکلاتی که مربوط به لثه هست متخصص لثه میشود.

پریودانتیکس کسی که آن را انجام میدهد و اجراء میکند میشود پریودونتیس( periodontist ).

خب پس تا الان ما به چند تا رشته اشاره کردیم که ممکن است هر کدام ما یک دستیاری باشیم کنار دندانپزشک پس باید مشرف باشیم که چه درمانی را دارند انجام می دهند و آن بیمار چه مشکلاتی را دارند.

اگر خاطر شما باشد قرار شده است که ما یک آرامش خاطر به بیمار بدهیم‌ که با خیال راحت و در آرامش بیشتر روی یونیت قرار بگیرد و آن حسی که الان قرار است چه کاری برای آن انجام بدهد را ما کم‌ بکنیم.

وقتی مشرف باشیم به درمان وقتی بدانیم که درمانی که قرار است انجام بشود چیست ؟!

می توانیم راجع به آن درمان یکسری از توضیحات اولیه از بابت این‌که یک ذره با بیمار همراهی کنیم، همدردی کنیم یا حس بیمار را بتوانیم درک کنیم، توضیحات خیلی پیش پا افتاده چکاب های اولیه جرم گیری ، استفاده به موقع از نخ دندان درست و …

این ها را یک دستیار می تواند به آن مراجعه کننده ای که روی یونیت قرار دارد و منتظر هست که درمان را شروع کند بدهد و یک جور هایی باب صحبت را باز کند تا حواس آن بیمار تا زمانی که درمانش شروع بشود را پرت کند.

متخصصین پریودنتیست

قسمت دیگری از این شاخه ی دندانپزشکی بخش دیگر مربوط می شود به متخصصین که روی نواحی بی دندانی کار می کنند این متخصصین را میگویند پریودونتیس که می آیند تقریبا اصول مشکلات بی دندانی در سنین بالا اتفاق می افتد.

یعنی مراجعه کنندگان ما بیشتر رده ی سنی آن ها تقریبا می توانم بگویم که از ۴۰سال به بالا هست یعنی میان سالی به بالا نمی توانم بگویم که صد در صد این هست و اینکه همیشه ما یکسری استثناء هایی داریم، از بابت اینکه ممکن است تصادفی داشته باشیم، ممکن است یک مشکل ارثی داشته باشم، و دندان های آن ها را از دست داده باشند.

درکل بیشتر سروکار پروستودنتیس ها با سنین بالا هست، پس دستاری که کنار یک پروستودنتیس می ایستد باید بسیار صبورتر عمل کند، به دلیل اینکه آن مراجعه کننده در سن بالاتری برخوردار است و آرامش بیشتری را می طلبد، احترام بیشتری را باید متوجه آن شود، و عملا ما باید شرایط آن بیمار و آن مراجعه کننده را در نظر داشته باشیم.

پس زمانی که یک بی دندانی را داریم بر میگردد به شخصی که تخصص آن دندان پزشکی که تخصص آن پرستودنتیس هست.

متخصصین ترمیمی و زیبایی

خب قسمت ترمیمی و زیبایی خیلی باب شده این روزها و اغلب افرادی که در جامعه هستند و مخصوصا در رنج سنین جوان ، نوجوان خیلی دوست دارند، بروند به سمت زیبایی و می آیند به سمت ترمیمی این برمیگردد به حالا دندان پزشکان عمومی که در زمینه ی ترمیمی و زیبایی فعالیت میکنند.

متخصصین زیبایی که لزوما روی زیبایی دندان و ریتم آن ها مجزا از ریتم که مربوط می شود به ارتودنتیست و ناهنجاری خیلی شدیدی ندارند و ریتم های دندانی بهم ریخته ای خیلی ندارند و اصولا دوست دارند فرم دلخواه ایجاد کنند.

یکسری اصطلاحات روی فرم و آناتومی و ظاهر دندان های آن ها ایجاد میکنند و روی تغییر رنگ بر میگردد به متخصصین و یا دندان پزشکان عمومی که در زمینه ی ترمیمی و زیبایی فعالیت میکنند.

متخصصین تشخیص

یک قسمتی از رشته ی دندانپزشکی هست که مربوط میشود به تشخیص متخصصین و می توانم بگویم که رشته ای که خیلی از اهمیت بالایی برخوردار است و خیلی حساس هست، به دلیل اینکه ما هر درمانی که بخواهیم انجام‌ بدهیم‌ و هر کاری چه در رشته ی پزشکی چه در رشته ی دندانپزشکی و هر اقدامی که بخواهیم انجام بدهیم لازمه ی آن تشخیص اولیه است.

پس بسیار جایگاه بالایی دارد و عموما تک تک دندانپزشکان یک تشخیص قبل از درمان آن ها را انجام می دهند ولی آیا به صورت حرفه ای انجام میشود؟

نه در حیطه ی کاری خودشان به فرض ارتودنتیس در حیطه ی کاری خودشان تشخیص اولیه را انجام میدهند و  طرح درمان می دهند ولی بخش تشخیصی که خیلی وسیع است و عملا متخصص مربوط به آن حیطه فعالیت میکند در کل زمینه ها اعم از هر کدام از این رشته ها یک سری رشته ای دارند یک ارائه طرح درمان میتوانند داشته باشند و عملا خیلی ریز تر دهان مراجعه کننده را چک می کنند.

خیلی از بافت هایی که داخل دهان ما وجود دارد مثل بافتی که در ناحیه گونه وجود دارد اطراف دندان وجود دارد، و یا چسبندگی بین لب بالا و لثه و یا لب پایین با لثه را بر عهده دارد متخصصین تشخیص تک تک این بافت ها را چک میکند و اگر یک شرایط  به قول معروف غیر عادی اعم از: 

1_رنگ غیر عادی در ناحیه ای از دهان ما

2_فرم غیر عادی

3_ بوی غیر عادی

از دهان ما را متوجه آن شوند سریع شروع می کنند به ریز شدن در  آن قضیه ای که این مشکل به کجا مربوط میشود و عملا دید خیلی وسیعی در زمینه ی پزشکی ، داروسازی هم دارند.

عملا متخصصین تشخیص یک جورهای می توانم بگویم اول پزشک هستند و بعد می آیند در حیطه ی دندانپزشکی فعالیت می کنند، پس خیلی وقت ها زمانی که ما مراجعه میکنیم به دندان پزشک و یکسری آثاری داخل دهان ما میبینند که مربوط میشود به مخاط و به بافت های نرم دندانی که آن دندان ها را ساپورت می کنند ما را ارجاع می دهند به متخصصین تشخیص.

پس متخصصین تشخیص می آیند تک تک  اعضای دهان ما اعم از بافت سخت و بافت نرم را بررسی میکنند و عملا خیلی وقت ها شاید نیاز باشد که بیایند نمونه برداری انجام بدهند و آن را بفرستند لابراتوار و عملا ریز بشوند در این قضیه ای که آیا ما مشکلی داریم و یا نه؟!

با یکسری داروها و تجویز هایی دارویی و خوراکی می توانند آن مشکلات را برطرف بکنند.

متخصصین اطفال

یکی دیگر از قسمت های که در دندانپزشکی وجود دارد و شاخه دیگری از دندانپزشکی هست ، متخصصین اطفال هستند که بسیار کار سختی را بر عهده دارند و عملا جزء رشته های سخت به حساب می آیند.

چرا ؟

چون از دقت بالایی برخوردار هستند و صبور باید باشند تقریبا حتی دستیاری که کنار آن دندانپزشکی که دارد کار تخصصی اطفال را انجام می دهد فعالیت می کنند بسیار باید صبور باشد و در اینکه  اطفال شرایط خاص خودشان را می طلبند و عملا ما باید خودمان را به حد یک کودک پایین بیاوریم و با آن بتوانیم ارتباط برقرار کنیم.

این هم برای حرفه ی خود آن دندان پزشک است که باید این نکته را رعایت کند و هم برای دستیار و عموما افرادی را درمان میکند که زیر سن بلوغ هستند، پس دندانپزشکی اطفال اصولا برای سنین پایین کار میکنند و می توانند بگویم باید این رشته تخصصی بیشتر در زمینه ی پیشگیری فعالیت کند.

ولی خب بالاخره کشور ما شاید در زمینه ی پیش گیری یکم ضعیف عمل بکند ما با این برنامه می خواهیم سطح آگاهی همه ی افراد جامعه را بالا ببریم تا بتوانیم این بخش پیشگیری را به آن قدرت بدهیم و قوت بدهیم و عملا بتوانند متخصصین اطفال که جزء یکی از رشته های حساس است که بیشتر باید تمرکز کنند به پیشگیری بتوانند در حیطه ی و چارچوب درمانی خودشان ظاهر شوند.

خب تا اینجای کار آمدیم راجع به رشته های مختلف دندان پزشکی صحبت کردیم که مربوط میشود به بالینی.

خب می رویم سراغ غیر بالینی ها تقریبا سه تا رشته بیشتر نیست سه تا قسمت هست.

رشته های غیر بالینی در دندانپزشکی

  • پاتولوژی
  • جامعه نگر
  • مواد دندانی

1_ پاتولوژی

خب پاتولوژی به متخصص آن میگویند پاتولوژیست و عملا چه کار میکند؟

می آید ضایعاتی که در داخل دندان و دهان وجود دارد نمونه برداری میکند و در ارتباط با کار های میکروسکوپی و لابراتواری آن مانور میدهد و عملا نتیجه ای را به آن از متخصص تشخیص که برای نمونه برداری یا خودشان اقدام کردند یا ارجاع دادند به پاتولوژیست آن نمونه را به صورت آزمایشگاهی بررسی میکنند و عملا جواب آن را به صورت مکتوب به متخصصین تشخیص می دهند یا به دندانپزشک مربوطه میدهند و نتیجه را اعلام میکند.

آن مشکلی که برای آن مراجعه کننده وجود داشته را به صورت کتبی ارائه میدهند و یک پروسه ای را آن ها برنامه ریزی  می کنند که بروند به سمت درمان آن می آیم به سمت جامعه نگرها عملا جامعه نگر در دندان پزشکی چه کاری می کند؟

2_ جامعه نگر

اینکه ارتقا می دهد سطح بهداشت و سلامت دهان و دندان را و عملا حتی راجع به بالا بردن سطح دانش برای دندان پزشکان هم برنامه ریزی میکنند و تحقیق می کنند سرچ می کنند.

اگر موضوعات جدید روی میز قرار گرفت حتی در کشور های دیگر می‌ آورند وارد میشوند و ترویج می دهند آن را در جامعه .

3_ مواد دندانی

گزینه آخر و رشته آخری که در حیطه ی غیر بالینی وجود دارد، مربوط میشود به مواد دندانی خیلی ها هستند که تخصص مواد دندانی را دارند و سوال برای ما پیش می اید که دقیقا چه کار میکنند؟

اینکه می آیند بررسی می کنند مواد و تشکیلاتی که برای ساختگی ماده در دندانپزشکی استفاده میشود ببینند از چه موادی بهتر استفاده شود، آیا سازگاری آن با دهان‌ ما، با سیستم بدنی ما به چه صورت است و عملا سازگاری آن با زیست ما به چه صورت هست.

خیلی از کشور های پیشرفته اگر دقت کنید شاید یکسری از مواد دندانی که در دندانپزشکی استفاده میشد و استفاده می شود را آن ها منع کردند.

دقیقا همین متخصصین روی آن مسائل بررسی میکنند و شاید سازگاری با محیط بدنی ما و سیستمی که ما داریم را داشته باشد ولی سازگاری با محیط زیست ما ندارد و عملا استفاده از آن منع شده است.

دقیقا این چارچوب های استفاده و  عدم استفاده ساختار تشکیل دهنده یک مواد دندانی به چه صورت باشد؟ برمی گردد به این متخصصین !

چیز دیگری که هست این بخش غیر بالینی و بالینی را ما باز کردیم، پس شمایی که قرار است دستیاری انجام بدهید شما که قرار است بیایید به عنوان یک دستیار کنار دندانپزشک حالا این دندانپزشک ممکن است هر کدام از ابن تخصص ها را انجام بدهد و در حیطه ی تخصصی خودش فعالیت داشته باشد.

شما شاید دستیار باشید ولی باید اطلاعات خود را بروز کنید و اطلاعات اولیه در ارتباط با آن متخصص که دارد کار تخصصی انجام می دهد داشته باشید که خودتان در کار یک شرایط راحت تر و مسلط تری را برای خودتان به وجود بیاورید.

شما یک دستیاری را فرض کنید که کنار یک دندان‌ پزشک ایستاده هیچ تسلط کاری ندارد و هیچ تسلط ذهنی ندارد و اصلا نمی داند که آن بیمار برای چه روی یونیت قرار گرفته و دندان پزشک قرار است چه کاری کند و همیشه دچار سردرگمی است همیشه دچار جنب و جوش است یک خاطر آرام ندارد.

همیشه باید در تکاپوی این باشد که دکتر چی را می خواهد حالا آن چیزی که می خواهد چی هست؟ مطب دارد؟ یا ندارد ؟کجای مطب قرار گرفته؟

چه نکاتی را برای آن ماده ای که قرار است بیاورد یا آن وسیله ای که قرار است برای پزشک خود آماده کند چه نکاتی را باید رعایت کند؟!

همیشه در تکاپو است زودتر از ما زودتر از آن تایمی که باید خسته شود ، خسته میشود و بعد از یک بازده زمانی که آرامش خاطر برای انجام یک کار نداشته باشیم به مرور زمان آن دلزدگی و خسته شدن از کار برای هر فردی در هر حیطه ای و هر شغلی به وجود می آورد.

دستیار دندانپزشک هم یکی از آن شغل ها است، حالا ما در جلسه های قبلی به این اشاره کردیم که یک کلینیک بخش های مختلف دارد.

بخش های مختلف یک کلینیک دندانپزشکی

1_پذیرش 

2_بخش استریل 

3_بخش لابراتواری 

4_بخش انتظار بیمار 

الان تقریبا می خواهم به هر کدام از این ها بپردازم و بگویم ویژگی های آن محیطی که بیمار بلاخره در آن جا قرار میگرد و یا با آن جا سر و کار دارد به چه صورت باید باشد.

قسمت پذیرش

قسمت پذیرش بیمار است قسمت پذیرش به اصطلاح پیشانی یک مجموعه است و از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

 اینکه وقتی یک مراجعه کننده، یک پرسنل ، یک فرد ، میخواد حتی برود یک جایی استخدام شود و شروع به کار بکند یک ذهنیت اولیه به آن شخص می دهد یا حالا ممکن است مراجعه کننده ما بیمار باشد.

پس باید شرایطی بسیار موجه و شرایطی بسیار منظم برای قسمت پذیرش ما وجود داشته باشد و نظم بسیار بالایی را آن جا حکم فرما باشد به دلیل اینکه آن اطمینان اولیه را به آن مراجعه کننده پذیرش ما میدهد ، ولی باید این نکته را توجه کنیم که پذیرش جای انتظار و نشستن بیمار نیست.

محلی که فقط دیتاهای ( اطلاعات ) بیمار داده میشود به آن محیط و درخواست وقت دهی و هماهنگی های زمانی از بابت آن مراجعه کننده برای درمانی که مد نظر آن است آن هماهنگی ها را در حیطه ی پذیرش و چارچوب پذیرش و در اتاق پذیرش صورت میگیرد.

بخش انتظار بیمار

قسمت دیگری که مربوط میشود به بخش انتظار ما.

بخشی که بیمار اول پذیرش وارد حیطه ی پذیرش شد پذیرش بیمار انجام شد و هدایت می شوند به بخش انتظار.

بخشی است که بیمار آن جا منتظر اقدامی است ک قرار است برای آن انجام شود، و آن خدمت رسانی را ما قرار است به آن ها انجام بدهیم.

خب بخش انتظار ما باید یک بخشی بسیار آرام باشد و شرایطی داشته باشد که آن استرس و نگرانی های مراجعه کننده کاسته شود.

هر چند بگوییم که یک نفر با آرامش خاطر در یک محیط درمانی قرار میگیرد و بلاخره یک درصدی وجود دارد که در ذهن آن یکسری نگرانی هایی که به صورت ناخود آگاه به سراغ آن فرد می آید را دارد، پس ما باید شرایط محیط انتظار و یا سالن انتظار خود را جوری فراهم کنیم که بیمار احساس آرامش داشته باشد ذهنش پرت شود.

حتی از یک موسیقی ملایم، از یکسری کتاب های که راهنمایی می کند در زمینه ی دندانپزشکی و یا حتی پیشنهاد میشود که در زمینه ی غیر درمانی باشد که بیماری که آن جا قرار گرفته و مراجعه کرده در ارتباط با درمان حداقل ذهنش برای یک بازه ی زمانی کوتاه از محیط درمانی جدا شود.

اگر ما مجله ها و کتاب های که روی میز انتظار قرار میدهیم هم باز مربوط بشود به محیط دهان و دندانپزشکی کمکی در زمینه که بخواهیم فکر بیمار را پرت کنیم نداشتیم، و در همان حیطه نگه داشتیم و حتی داریم یکسری دیتا هم به آن میدهیم.

شاید داریم یکسری نگرانی ها به آن اضافه میکنیم.

به فرض استفاده از نخ دندانی که این شرایط را دارد بیمار میرود سراغ اینکه آیا من از این نخ دندان دارم استفاده میکنم؟

یا بیماری که به فرض دارد از یک خمیر دندان استفاده میکند و عملا ما یکسری پیشنهاد داریم که از این خمیر دندان، در این شرایط دهانی استفاده کنید، پس بهتر است که زمانی که توی سالن انتظار بیمار آن مراجعه کننده منتظر است که برود یک خدمت رسانی روی آن انجام بشود.

در حیطه ی دندانپزشکی آن کتابها ، آن مجلات و آن چیز هایی که برای سرگرمی مراجعه کننده برای آنها تهیه شده بهتر است در حیطه ی چهار چوب دهان و دندان نباشد و به آنها کمک کند که یک امنیت خاطر بیشتر و با ذهنی جدا از محیط درمانی بروند به استقبال درمان خودشان و عملا درمان شان را شروع کنند.

این قسمتی که سالن انتظار که خدمتتان گفتم میشود ناحیه ی غیر کلینیکی ناحیه ی که توی آن درمان انجام نمی شود ناحیه ی غیر کلینیکی ما میشود سالن انتظار.

بخش استریل کردن

ما اگر کلینیکی دارای بخش است میشود بخش پاسخگویی، بخش هایی که مربوط به اجرای درمان و عفونت های موجود در درمان نیستند میشود بخش غیر کلینیکی که ما باید توجه کنیم که در بخش های غیر کلینیکی هیچ گونه عفونتی وارد آنجا نشود و عملا یک محیط امن را برای مراجعه کننده و یا آن ارباب رجوع و یا آن شخصی که مراجعه کرده به آن کلینیک و یا محیط درمانی فراهم کنیم.

هر چند اگر کار درمانی ندارد حداقل دچار آلودگی ها و عفونت های که در محیط داخلی کلینیک بخش درمان هست نشود ،حداقل خیال آن راحت باشد در ارتباط با اتاق استریل.

اتاق استریل اتاقی هست که بسیار جایگاه ویژه ای دارد، در بخش درمان و هر نقطه ی را که نگاه کنیم نیاز داریم که عاری از هر گونه آلودگی میکروب و یا عفونت باشد ،حال این موضوع برمیگردد به اتاق استریل.

اتاق استریل باید یک اتاقی باشد سر پوشیده جدا از بخش های دیگر و فقط شستشو ضد عفونی کردن ، استریل کردن در شرایط که مهیا شده و عاری از هر گونه آلودگی هست.

زمانی که از بخش شستشو و ضد عفونی خارج میشود یعنی میرود به مرحله ی پک کردن وسایل میرسد و آن دستیاری که در حیطه ی استریل فعالیت میکند در اتاق استریل قرار گرفته و حیطه ی آن این است بسیار مسئولیت بالایی دارد به دلیل اینکه با جون تک ، تک افرادی که وارد محیط درمانی میشوند سر و کار دارد باید فوق العاده تمرکز بالایی داشته باشد ، وجدان کاری بسیار بالایی را میطلبد.

بدلیل اینکه اگر ما کاری را سرسری انجام بدهیم شستشوی را انجام بدهیم که توی آن دقت نباشد عملا گریبان سلامتی آن فردی را میگیرد که به ما مراجعه کرده برای اجرای یک درمان ، برای اینکه یک درمانی را انجام بدهد پس اتاق استریل ما میشود استریل کردن وسایل و از بین بردن هر گونه آلودگی که مربوط میشود به وسایلی که ما قرار است با آن یک درمانی را انجام بدهیم.

بخش لابراتوآری

اتاق کار لابراتوار یکی دیگر از آن محل هایی هست که در کلینیک ها و مطب ها طراحی شده است.

باید کست هایی که تهیه میشود یعنی انتقال شرایط فکی بیمار به جایی که ما بتوانیم توی دست خود آن کست را ببینیم و بررسی کنیم، خوب این هم نیاز دارد که کنترل عفونت روی آن انجام بشود.

 قالبی را که دندان پزشک مربوط در هر حیطه تخصصی که دارند فعالیت میکنند وقتی که از دهان بیمار میگیرند آن را باید ما بشوریم استریل کنیم و در یک پلاستیک ، کاور هر چیزی که آن محیط برای دستیار فراهم کرده قرار بدهیم و عاری از هر گونه بزاق روی آن قالب باشد و بعد ما آن قالب را انتقال میدادیم به اتاق لابراتوار.

اتاق لابراتوار هم باید یک قسمتی برای آن تعریف شده باشد که تک ، تک وسایلی که وارد اتاق لابراتوار میشود از یک محفظه ای که محفظه ای استریل نام دارد و با مواد ضد عفونی کننده پر شده داخل آن آغشته بشود.

آن کست و آن قالب و آن تری از آن محفظه عبور کند و برود زیر دست تکنسین های لابراتواری که فعالیت میکنند ما باید سلامت آنها را هم در نظر بگیریم ،که آلودگی از بخش درمان به بخش های دیگر سرایت نکند.

اما بر میگردیم به بخش قلب کلینیک یا مطب بخش درمان بخشی که تک ، تک بیماران، دندانپزشکان حتی شمایی که دستیار هستین و در کنار  دنداپزشک قراردارید ممکن است سلامتتان به خطر بیافتد.

پس ما باید بخش درمان را از لحاظ عفونت از لحاظ آماده کردن شرایط برای اجرای درمان و راحتی بیمار و دندانپزشک و راحتی خود شخص شما که قرار است دستیاری کنید فراهم کنیم.

پس زمانی که ما قرار است چند بخش را در نظر بگیریم توی تک ، تک بخش ها بخشی که مربوط به بخش درمان میشود قلب کلینیک ، بخش پذیرش پیشانی کلینیک و بخش های دیگر باید حواسمان به سلامتی خودمان و دیگر افرادی که در آنجا کار میکنند و دقیقا چهارچوب های کاری که برای هر شخص توی آن محیط تعبیه شده بپردازیم و آن دقت کامل را داشته باشیم.

زمانی که شما تک ، تک بخش های  یک مطب را یک کلینیک را بشناسین می توانیم بهتر تصمیم گیری بکنیم که در کدام یک از این بخش ها می توانیم بیشتر مفید باشیم و بیشتر دوست داریم فعالیت کنیم، ولی وقتی دلی نداریم فکر می کنیم دندان پزشکی یک یونیت دندانپزشکی بیمار است و پزشکی که دارد کار می کند فکر می کنید حتما باید کنار دندانپزشک قرار بگیرید و با آن کار کنید.

خیر

یک کلینیک مخصوصا اگر کلینیکی باشد که مجهز باشد در بعد های دیگر هم فعالیت داشته باشد شما گزینه های بسیار زیادی دارید که باز درگیر هستید، با دستیاری دندانپزشکی شما فردی را در نظر بگیرید که در اتاق پاسخ گویی یک کلینیک فعالیت دارد اگر شرایط دندانی را نشناسد به چه صورت هست نداند داخل دهان بیمار چه اجزایی وجود دارد چند تا دندان وجود دارد چه مشکلاتی وجود دارد چه تخصص هایی وجود دارد چه جوری می تواند شخصی را راهنمایی کند پشت تلفن و به آن کمک کند تا بیایید یک درمانی را انجام بدهد.

پس همه ی افرادی که در محیط درمانی قرار می گیرند از شرایط درمانی و تخصص هایی که در حیطه ی دندانپزشکی وجود دارد باید آگاه باشند و عدم و آگاهی خود را هر روز در آن زمینه ها بالا ببرند.

این قسمت تقریبا برگشتیم شاید بتوانم بگویم جمع بندی کردم از مباحث گذشته ولی به صورت کلی تر بود و آمدیم به شاخه های مختلف بالینی و غیر بالینی و تخصص های کلینیک پرداختیم.

حالا من منتظر هستم که اگر سوالاتی دارید در زمینه ی تخصص های دندانپزشکی و تا این جلسه آن سوالات رو به گوش من برسانید جلسه ی آینده ما می خواهیم در ارتباط با اخلاق حرفه ای ، اخلاق و قانون که با هم دیگر یک رابطه ی مستقیم دارند و تنیده شده اند به هم.

اینکه اصلا قانون دندان پزشکی در ارتباط با دستیاران چه می گوید و در ارتباط با دندانپزشکان چه می گوید، شما باید با همه ی این قوانین و آن اخلاق حرفه ای خودتان آشنا شوید که جلسه آینده به این مبحث بسیار مهم اشاره میکنم.

 

آیا سوالاتی تا این ساعت که من یکسری اطلاعات را در اختیار شما گذاشتم هنوز هست سوالاتی که من به آنها اشاره نکردم به گوش من برسانید سوالات خودتان را و اینکه اگر فکر میکنید نکته ی هست که تا اینجای کار دوست دارید که بیشتر راجب آن صحبت کنم و بیشتر در        اختیارتان اطلاعات بگذارم حتما از طریق شبکه های مجازی ما از طریق اینستا گرام ، سایت ما و تلفن هایی که دوازده ساعت شبانه روز پاسخگوی شما هستند به گوش من برسانید.

امیدوارم که در جلسه ی بعدی سوالات بیشتری را از سمت شما داشته باشم موفق باشید.

نوشته شده توسط dentalcenter

http://clinicmodern.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *